Közélet

2014.10.20. 16:48

Egyre nehezebb diploma nélkül állást találni

Megyénkben is nőtt a munkahelyet kínáló vállalkozások száma az elmúlt időszakban. Az új pozíciók 71 százaléka azonban megköveteli a felsőfokú végzettséget.

Fenyvesi Károly

Az idei őszön eddig rekordszámú hirdetés kínált állást a munkát keresők számára. A profession.hu legújabb felmérése szerint továbbra is jelentős ütemben növekszik az álláshirdetések száma. Az elmúlt esztendő hasonló időszakához viszonyítva 49 százalékkal több ajánlatot tett közzé mintegy kétezer munkaadó - összesen 19 789 hirdetésben.

A legtöbb új munkavállalót az értékesítés, kereskedelem szektorban keresik, a második legnépszerűbb kategória a fejlesztés és a programozás. Elgondolkodtató – bár tőmondatokban magyarázható – tény, hogy a legtöbben továbbra is olyan munkahelyet keresnek, amelynek betöltéséhez nem szükséges felsőfokú végzettség. Az új pozíciók 71 százaléka megköveteli ezt.

Megyénkben a júliusi hónaphoz viszonyítva 12,7 százalékkal nőtt az új munkahelyet hirdetők száma szeptember végére. Ezek elemzése alapján kijelenthető, hogy, nagyon fontos a diploma.

– Az új álláslehetőségek több mint 70 százaléka olyanoknak szól, akiknek van valamilyen felsőfokú iskolai végzettségük. A hirdetések 21 százalékában követelmény a középiskolai érettségi, és csak kis százalék azon pozíciók aránya, ahol elegendő a szakmunkás képesítés vagy általános iskolai bizonyítvány – jellemezte az álláspiacot Martis István, a profession.hu vezetője.

Második helyre került az értékesítés és a kereskedelem, a harmadik legnépszerűbb csoport a pénzüggyel, a számvitellel, a menedzsmenttel kapcsolatos munkakörök sora volt.

Távmunkára kevés a lehetőség

Megyénkben a munkahelyet ajánló hirdetések közül csak 21 százalékban minimális követelmény a középiskolai érettségi. Nyolc százalékban szerepel az elvárt követelmények között a szakmunkás képesítés, vagy elég a minimum, a nyolc általános iskola sikeres befejezése. Továbbra is nehéz a helyzete azoknak, akik részmunkaidőben szeretnének dolgozni, az új pozíciók 93 százaléka teljes munkaidőre szól. Elenyésző számú a hirdetés azok számára, akik távmunkában, otthonról szeretnének dolgozni vagy megváltozott munkaképességűként szeretnének pénzt keresni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!