Közélet

2014.08.15. 06:54

Hazahoztak egy Bridgestone-dolgozót az ebola sújtotta Libériából

A tatabányai Bridgestone hazahozatta az ebolajárvány által sújtott Libériában dolgozó magyar munkatársát - tudta meg az RTL Klub Híradója.

rtlklub.hu/Index/blikk.hu/kemma.hu

A vállalat közleménye szerint pusztán elővigyázatosságból döntöttek így, a munkatársukon nem jelentkeztek az ebola tünetei, viszont hetente ellenőrzik az állapotát.

„A munkavállalón nincs jele a betegségnek, de heti rendszerességgel orvos vizsgálja meg az elkövetkezendő 3 hét során annak érdekében, hogy kizárják az összes kockázatot. A munkavállaló továbbra is Magyarországon marad a következő 6 hétben, amikor majd újraértékelik a helyzetet. Jelenlegi magyarországi tartózkodása alatt nem lép a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. üzemének területére, munkáját és a libériai Firestone Natural Rubber Company vállalattal kapcsolatos feladatait otthonról látja el" – válaszolta a Blikk kérdéseire Károlyi Kata, a cég marketingvezetője.

A hazatért kolléga - aki a Blikk információi szerint Fejér megyében él - önkéntes házi karanténja azért tart három hétig, mert épp ennyi az ebola lappangási ideje. A kór ezalatt nem fertőz, csak amikor megjelennek a magas lázzal, hányással, hasmenéssel, vérzéssel járó tünetek. Orvosi vizsgálatokkal azonban ilyenkor már kimutatható a vírus.

A kezdeti tünetek gyomorrontásnak, illetve calicivírusos betegségnek tűnnek, közben azonban a beteg testnedvei már továbbadják a vírust, amelynek jelenleg nincs biztos ellenszere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!