Kultúra

2014.06.09. 19:39

Örök barátság: Rudolf Péter adta át a Kaszás Attila-díjat Észak-Komáromban

Kaszás Attila színművész 2007. március 23-án hunyt el életének 48. évében. A fiatalon távozó színművész egykori Alma Matere, az észak-komáromi Selye János Gimnázium hat évvel ezelőtt, 2008-ban díjat alapított az egykori tehetséges diák emlékére, emberi, művészi nagysága előtt tisztelegve. Az idei díjátadót a szóbeli érettségi vizsgák zárásához igazítva ismét a pályatársból lett barát, Rudolf Péter adta át.

Hajnal Dóra

Rudolf Péter színművészt várta a nagy múltú észak-komáromi Selye János Gimnázium tantestülete és végzős diáksága az intézmény falai közé. Neki jut minden évben az a megtisztelő feladat, hogy átadja az egykori pályatársának alapított díjat az iskola által működtetett GIMISZ színpad egy kiemelt tehetségének. Ez alkalommal az ünnepséget a szóbeli érettségi vizsgák végéhez igazították.

Rudolf Péter minden évben vegyes érzelmekkel érkezik az oktatási intézménybe, ahol a magyar nyelv és a magyar kultúra ápolása minden időben a legfőbb törekvések egyike volt amellett, hogy egészséges, magasan művelt és a határon túl is emelt fővel járó, a magyar társadalmat gazdagító fiatalokat neveljen.

Andruskó Imre iskolaigazgató büszke a 365 esztendős alma mater nyomot hagyó múltjára. A viharokkal és nehézségekkel küzdő évtizedek közt azzal az időszakkal is méltán büszkélkedik, amikor még Kaszás Attila diákként koptatta a padokat.

- Az egész tanári kart megdöbbentette Kaszás Attila tragikus halála. Úgy éreztük, akkor tudjuk emlékét méltó módon ápolni, ha egy díjat alapítunk a nevével. 2008 óta a díjátadás hagyománya töretlen. Első ízben Huszlicska Bálint vehette át a kitüntetést a Hyppolit, a lakáj címszerepének megformálásáért, szívszorító párhuzam, hogy – hasonló okból, mint Kaszás Attila – már Bálint sincs az élők sorában – magyarázta Andruskó Imre, mély fájdalommal. Mint megtudtuk, az eddigi díjazottak közül többen választották a színművészeti pályát.

Rudolf Péter is megrendülve, ugyanakkor a közös szép emlékek okán mély érzelmekkel beszélt egykori pályatársáról.

- Amikor én másodszor felvételiztem, akkor Attila éppen előttem jött ki a teremből. Teljesen biztos voltam benne, hogy felveszik, volt benne valami magától értetődő magabiztosság. Valahogy azt is tudtam, hogy amennyiben engem felvesznek, ezzel az emberrel jóban leszek. Szomorú pillanatok voltak, amikor a temetésén a beszédet mondtam, de ekkor végiggondolva szembesültem vele, hogy életem minden fontos pillanatánál ott volt – mesélte Rudolf Péter, aki elmondása szerint túlféltésben nevelkedett a Kis-Duna mellett, amelyben sosem úszhatott. Ezt csupán Kaszás Attila cinkos bíztatása tudta megváltoztatni.

- Elsősök voltunk, amikor egy éjszaka rávett, hogy ússzuk át a Duna-ágat, ami nem volt veszélytelen, majd, mint ősi törzs fiai hosszasan üvöltöztünk a sötét éjszakában. Életem első rendezésének főszereplője is Attila volt, a Pesti Színházban a Dühöngő ifjúság című darabban nyújtott alakításáért megkapta az Ajtay Andor-emlékdíjat, ami a színészek fontos kitüntetése. Az elismerést nem zsebelte be magának, még ebben is osztozott – meséli a színművész, nyomatékosítva az egykori barát hiányát.

Rudolf Pétertől azt is megtudtuk, Kaszás Attila hegedült az esküvőjén, ami ugyancsak a hozzá fűződő legszebb, személyes emlékek egyike. Közben a színészi pálya is összefonódott, számos előadásban dolgoztak együtt, barátságban.

- Jó lenne valami más néven futtatott díjat átadnom, mondjuk vele együtt – összegzi csendesen.

Hernandez Franco Vivien kapta idén a Kaszás Attila-díjat

Rudolf Péter ezúttal Hernandez Franco Viviennek adhatta át a Kaszás Attila-díjat, amit az iskola kuratóriuma a GIMISZ színpad által bemutatott Liliomfi-ban nyújtott kimagasló színészi teljesítményért, és az elmúlt négy esztendő munkájáért ítélt oda számára. A diáklányról Andruskó Imre iskolaigazgató elmondta, Vivien számos szavalóversenyben szerzett győzelemmel és egy Kazinczy-díjjal is öregbítette az észak-komáromi intézmény hírnevét.

Hajnal Dóra Hernandez Franco Vivien kapta idén a Kaszás Attila-díjat Rudolf Péter ezúttal Hernandez Franco Viviennek adhatta át a Kaszás Attila-díjat, amit az iskola kuratóriuma a GIMISZ színpad által bemutatott Liliomfi-ban nyújtott kimagasló színészi teljesítményért, és az elmúlt négy esztendő munkájáért ítélt oda számára. A diáklányról Andruskó Imre iskolaigazgató elmondta, Vivien számos szavalóversenyben szerzett győzelemmel és egy Kazinczy-díjjal is öregbítette az észak-komáromi intézmény hírnevét.

-->

Címkék#Komárom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!