Kultúra

2014.04.04. 10:42

Állandó társulattal jubilálhat a Jászai

A színházlátogatók Tatabányán élnek a lehetőséggel, hogy „kőszínházuk" van. Pár év alatt csaknem megkétszereződött a nézők száma a Jászai Mari Színházban. Crespo Rodrigo igazgató szerint az önkormányzat döntésével új lehetőségek nyíltak.

Veizer Tamás

– A statisztikák szerint nemcsak az előadások száma nőtt, a nézőszám is meghaladja az ötvenkétezret, a bérleteseké a háromezret. Meggyőző adatok!

– Igen, és akik jegyet váltanak az előadásainkra, úgy tekintik, hogy ez az „ő társulatuk", a művészek az „ő színészei". A Kemma statisztikáját megtekintve láthatjuk, hogy a nézők 77 százaléka gondolja azt, hogy az állandó társulat fontos a színház arculatának kialakításához, az előadások tervezéséhez, a művészek erősebben kötődnek a színházhoz! Amit eddig vendégművészekkel oldottunk meg, azt most saját stábra alapozhatjuk, így a szervezés könnyebbé válik, javulnak a művészeti munka feltételei.

– Kik lesznek az állandó társulat tagjai? Új színészek, vagy azok, akik már korábban is  játszottak a Jászaiban?
– Még zajlanak az egyeztetések. Vannak, akiket már ismerhet a tatabányai  közönség, és szerződünk majd olyanokkal is, akik új társulati tagként vállalják az ezzel járó kötelezettségeket. A részletek a szakmai, művészeti munkát érintik. Ha valaki  ideköti magát, mint művész, az bízik a színház vezetésében, a kollégákban a  rendezőkben, többet szerepelnek majd itt, mint máshol. Ráadásul a törvény is előírt egy bizonyos előadásszámot. Egy színházban vannak alkalmazottak, közalkalmazottak, és vannak vállalkozó színészek is. Így alakul ki a teljes társulat, tíz színész ugyanis nem elég a teljes világirodalom lejátszásához. Bizonyos szerepeket csak idős művészek játszhatnak el, de a nyugdíjasok nem lehetnek közalkalmazottak.

– A színház több partnerrel dolgozik együtt, gyakran szerepel más városokban…
– A Jászai Mari Színház többször mutatta be darabjait például Pápán, Salgótarjánban, Dunaújvárosban, Százhalombattán, Siófokon, és vannak még lehetőségeinek a tájolásban. Fontosak ugyanakkor a koprodukciós partnereink is, hiszen az országban egyedülálló, hogy egy hagyományos értelemben véve nem gyerekszínház évadonként 8-9 gyerekbemutatóval rukkol elő. Sem az infrastruktúra, sem a létszám nem lenne elegendő ezekhez a profi előadásokhoz, amelyek egyre népszerűbbek. Jó partnerséget alakítottunk ki a győri Vaskakas Bábszínházzal, a budapesti Studio K Színházzal, valamint a Fodor Zoltán Tánctársulattal, akikkel jövőre közös produkciót hozunk létre. Sok újdonsággal készülünk, de ezekről még korai beszélnünk.

Veizer Tamás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!