Kultúra

2014.02.15. 09:37

Don Quijoték verses harca

A közelmúltban jelent meg az interneten az Égi Kávéház második albuma, az Akarsz-e játszani; amelyen Pilinszky János, Kosztolányi Dezső és József Attila versei rockos formában hangzanak el. A Talpalatnyi Színház Tiltott csillagon címmel színpadra vitte az Árva Gábor és Mester Balázs által új életre keltett verseket, és sajátos világot álmodott köréjük.

Szűr Annamária

Mihez lehet kezdeni egy verseskötettel? És többel? Például el lehet olvasni őket...aztán meg lehet zenésíteni az olvasottakat. Így tett Árva Gábor és Mester Balázs is. A két, tatai zenész bő két évig dolgozott Pilinszky, József Attila, Kosztolányi verseivel, hogy aztán torzított gitárral és rockzenére hangolt szívvel feldolgozza azokat, majd Akarsz-e játszani címmel kiadja a korábban már népszerűvé vált Égi Kávéház második albumát. A lemez az interneten bő egy hét alatt cirka hatezer meghallgatást könyvelhetett el. Mindez körülbelül öt-hatszáz hallgatót jelent, ami szép szám. Főleg, ha abból indulunk ki, hogy zenei és kulturális értelemben is töménytelen mennyiségű zaj ömlik ránk.

A kérdés adott: ez egy Don Quijote-i, sziszifuszi küzdelem lenne? Mester Balázs szerint igen, viszont mindenképpen megéri.
- Még az Égi Kávéház kapcsán találkoztam a Talentum diákjaival, és jó volt látni, hogy érdeklődőek, nyitottak erre a fajta kultúra-, és versközvetítésre. Ha egy fiatal meghallja a megzenésített verseinket, és utánaolvas egyik-másik költőnek, megragadnak benne az általa megfogalmazott gondolatok, már megérte - vallja a fiatalember, aki szerint jobb szövegírókat keresve se találhatnának zenei "ötleteikhez".

Úgy érzik, a világ nem abba az irányba halad, ahol a szépirodalom, a költészet tömegeket elérő értékkel bír, ennek ellenére nem adják fel. Hamarosan elkezdenek dolgozni a harmadik albumon, amelyhez több ötlet is a tarsolyukban van már.

Árva Gábor elmondta: különböző rádiókhoz is el szeretné juttatni a megzenésített verseket, de nem a mennyiségre figyelnek.
- Kicsit dühös, sötét tónusú hangulata van az albumnak, de szüntelenül hiszünk abban, hogy ennek van létjogosultsága, helye a világunkban. Kell értékelni a kultúrát, és annak helyet kell adni. Jó, hogy a Talpalatnyi Színház és Szűcs József úgy döntött, színpadra állítja a dalokat, és hogy van még, aki ennyire hisz abban, hogy a kultúrát is terjeszteni kell - tette hozzá Gábor.

A színpadon is folytatódik a küzdelem

Szombat délután Kocson mutatja be a Talpalatnyi Színház K. D., J. A., P. J. és árnyaik küzdelmeit, történeteit. Költőink szolgai megidézése helyett arra törekedtek, hogy az embert mutassák meg, aki küzd hite, eszméi életben maradásáért. Az almásfüzitői társulat vezetője, Szűcs József rendezte a darabot. A koreográfiát Szemes Péter álmodta meg.

Mindketten szerepelnek is a mozdulatszínházas elemeket is bőséggel tartalmazó, minimalista díszletekkel is sokszínű előadásban. Mester Balázs szerint az, hogy valaki öt hónapját áldozta az ő munkájukra, mindenképpen tiszteletre méltó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!