Közélet

2013.11.06. 07:17

Itt az influenzaszezon!

Megyénk szakemberei felkészültek az influenza elleni védekezésre, de a kellemetlen betegség megelőzése érdekében mindenki maga teheti a legtöbbet.

Palásti Péter

Hollósiné dr. Szentesi Zsuzsanna, szűkebb hazánk tisztifőorvosa tartotta kedden azt a sajtótájékoztatót a kormányhivatalban, ahol többek között az is elhangzott, hogy a következő hónapokban ismét 39 ezer Fluval AB típusú ingyenes oltóanyagot kaphatnak a felnőttek az influenza megelőzése érdekében, míg a három év alatti gyerekek számára 150 vakcina adható be.

A hat hónaposnál fiatalabb csecsemők szervezetébe most sem juttathatnak ilyen injekciókat; az ő védelmük akkor válik leginkább biztonságossá, ha szüleik és a velük rendszeresen kapcsolatban állók adatják be maguknak a védőoltást.

A szérum egyébként két hét eltelte után ad védelmet, de akkor sem százszázalékosat, ám a vírusok elpusztításának az esélye akár 90 százalék is lehet. Az úgynevezett rizikófaktorba tartozó 65 év felettiek, az állapotos hölgyek – nekik kifejezetten ajánlott –, a krónikus légzőszervi-, máj- és szívbetegségekben szenvedők mellett az egészségügyi dolgozók többsége, valamint a fertőzött állatok megsemmisítését végzők egyaránt ingyen kaphatják az oltóanyagot, de azt háziorvosa által felírt receptre bárki megvásárolhatja a patikákban.

A felnőttek számára 1950, a gyerekeknek pedig 2150 forintért, bár az árak ettől eltérőek lehetnek attól függően, hogy melyik cég gyártotta az influenza ellenszerét. A betegség egyébként nem csak gyógyszerekkel előzhető meg, hanem más módszerekkel is.

Legutóbb 35 601 ingyenes injekciót adtak be

Az influenzaszezon minden év 40. hetében kezdődik, s a következő esztendő 20. hetéig, többnyire május közepéig tart. A 2012/2013-a időszakot figyelembe véve szűkebb hazánk számára 39 ezer Fluval AB típusú ingyenes oltóanyagot biztosítottak a felnőttek számára. Ebből 18 850 jutott a tatabányai központú népegészségügyi intézet területére, ahol 17 550-et használtak fel, a komáromi körzetben 7200-ból 5496-ot, az esztergomiban pedig 12 500-ból 12 155-öt. Megyei szinten 35 601 injekciót adtak be, ami a rendelkezésünkre állt mennyiségnek a 91,2 százaléka volt.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!