Közélet

2009.01.21. 17:09

Bocsánatot kérnek a romák

Nehéz igazságot tenni a szombaton Oroszlányban történtekkel kapcsolatban. Megoszlanak a vélemények az újjáélesztés közben elhangzott fenyegetésekkel kapcsolatban.

Sz. A.

– Hátsófali infarktusa lehetett – ötletelnek a hét végén az Oroszlányi Szakorvosi Rendelőintézetben elhunyt ötvenes éveiben járó férfi rokonai. Pontosat ők is csak a csütörtöki boncolás után tudhatnak majd, azt azonban már most is bizton állítják, hogy nem neheztelnek az ügyeletes orvosra, vagyis dr. Úr Mihályra. Nagy problémának inkább azt tartják, hogy a mentő, az orvos lassan ér ki hozzájuk.

– Bocsánatot kérünk minden Kovács és Frigur nevében. Sajnáljuk a kiabálást is – teszik hozzá. Azt is megtudjuk, hogy Kaposvárott temetik majd el a férfit, hiszen oda valósi, csak Oroszlányban vettek házat.
S hogy miért is kell bocsánatot kérniük?

Dr. Mátics István, a rendelőintézet vezetője szűkszavúan összegez: újjáélesztés közben egy fiatalember a mosdó és a raktárajtót beütötte, az ügyeletes orvos rendőrt hívott, garázdaság gyanúja miatt a rendőrség eljárást indított. Azt már a mentőszolgálat munkatársától tudjuk, hogy a riasztás után az oroszlányi mentősök hamar megérkeztek az orvosi rendelőbe. Akkor már az ajtót be volt törve, a rendőrök is a helyszínen tartózkodtak. Később még érkeztek rendőrök a rendelőbe. A mentősöket senki nem fenyegette. 40 percig próbálták éleszteni a férfit, de már nem tudtak rajta segíteni.

– Máshol is előfordulhat ilyen eset. Nálunk sem ez volt az első, de azért nem gyakori. Összecsődültek a romák, erős érzelmi megnyilvánulások zajlottak le néhány perc alatt. Azóta már elnézést kértek – teszi hozzá dr. Mátics István, akitől azt is megtudjuk, a család egy része konszolidált életet él, asszimilálódtak.

– Nem sokkal később felhívtak valakik, hogy segítenének megvédeni a rendelőintézetet, de nem kértem ebből – mondja a főorvos, aki nem felejti el megemlíteni: a család egyik tagja megcsináltatja a tönkrement ajtókat is. Frigur Zoltán kedden egy asztalossal már fel is mérte a károkat, de már szombaton is a helyszínre sietett.

– Amikor odaértem, már nem volt balhé. Harmincan biztos nem voltunk itt, talán tizen. Elítélem, ami akkor történt, remélem ilyen nem fog többet előfordulni, nem kell három kocsi rendőrnek az ügyeletre mennie a jövőben. Elnézést szeretnék kérni a romák nevében. Szeretném, ha nem általánosítanának az emberek. Szombaton azonnal a helyszínre siettem, a rendőrök is megbíztak bennem, a többiekre is rászóltam, hogy most már álljon meg a menet. A rokonok nagy része már lement Kaposvárra, ott temetjük el a rokonomat – osztja meg velünk gondolatait Frigur Zoltán, aki tisztában van vele, hogy az ügyeletes orvos mindent megtett, négyszer élesztette újra a beteget, ezért tőle is elnézést kér.

Léber Gabriellától, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense kiemeli: egy ember ellen indítottak garázdaság miatt eljárást, az oroszlányi járőrök pedig azért hívtak erősítést, hogy megelőző intézkedésükkel felkészüljenek minden eshetőségre.

– A családtagok nem támadtak rá az orvosra, nem fajult tettlegességig a felfokozott hangulat. Senkit nem állítottunk elő. A helyi rendőrkapitány becslése alapján viszont húsz-huszonöt ember lehetett a helyszínen. Először egy járőrpár vonult a rendelőintézethez, őket a doktor úr hívta, majd Tatabányáról még hatan követték őket és három bevetési szolgálatos kolléga is a helyszínre sietett – teszi hozzá a sajtóreferens.

Dr. Úr Mihály, aki szombaton ügyeletes orvosként próbálta újraéleszteni a beteget, ennek ellenére következő, csütörtöki ügyelete alatt csak rendőri kísérettel hajlandó kimenni. Hangsúlyozza, hogy nem rasszista, nem általánosít, de megviselték a történtek. Az újjáélesztés közben csak a betegre koncentrált, de azóta sem tudja kiverni fejéből az esetet.
– Villámgyorsan gyűlt össze a csapat, ordítoztak, fenyegetőztek. Az első gondolatom az eset után az, hogy elég volt. Egyébként is sok baj van az egészségügyben, de elment a kedvem a pályától. A dadi betegeim együttérzőek, sőt, több orvos kolléga is felhívott, hogy vigyázzak magamra, együtt éreznek velem – osztja meg velünk tapasztalait dr. Úr Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!