Közélet

2008.10.07. 11:05

Bűz, bolhák, csótányok: kipakolják a szeméthegyet a lakásból - fotók!

Régóta borzolta a kedélyeket Pataky-néni hobbija: tatabányia otthonában régóta gyűjtögette a szemetet, és a Sárberki lakótelepen szomszédai sem bírták tovább ennek következményeit. A csótányok ellepték a házat, d emost talán vége lesz az áldatlan állapotnak: hétfő reggel elkezdték kipakolni a bűzölgő, rothadó szeméthegyet a lakásból.

Polgár Ágnes

Kedd reggel nyolc órakor egy óriási konténer állt meg a Sárberki lakótelepen, hogy végre kipakolják a szemetet az azt gyűjtő Patakyék lakását. A tűzoltóság és az önkormányzat munkatársai, Sántik Lajos közös képviselő is jelen volt. Egy teherautó várakozott nem messze a konténertől, rajta Patakyék kimentett értékeivel. Pataky néni fia, Viktor többek között egy összetekert gyermekmatracot próbált rátenni. Lengyelfy László, a városi tűzoltóság tűzmegelőzési osztály vezetője vette rá, ne vigye magával, mert hiába a többszöri fertőtlenítés, bármivel tele lehet az az anyag. Viktor végülis elfogadta a segítséget és kidobta a matracot a konténerbe, ami kis szoba ablaka alá volt állítva.

Egy járókelő megjegyezte: még jó, hogy a földszinten laknak, könnyebb lesz a dolguk a kipakolóknak. Elkezdődött a munka.

Az orrfacsaró nem elég kifejező arra, milyen bűz dől ki Patakyék lakásából, miközben az ablakon keresztül konténerekbe dobálják ki, a No-Ti Kft. munkatársai a szemetet. A védőruhába öltözött férfiak óva intenek attól, hogy belépjek a lakásba. A kipakolás előtt már háromszor fertőtlenítettek. A bolhák pattognak, a csótányok menekülnek, a szabad szemmel nem látható élősködőkre bele sem szabad gondolni. Lábbal rúgom be az ajtót, a szag megcsap, és ahogyan előre figyelmeztettek: tényleg végig szalad az undor a testen, a gyomor görcsbe rándul, és a karon feláll a szőr. A szemét a plafonig áll, mindenhol mocsok. A falak, a nyílászárók feketéllnek a kosztól. Ismeretlen eredetű sárga lötty áll több műanyag üvegben, egy első ránézésre asztalnak látszó bútordarabon, de az is lehet, hogy hűtőláda. Sok mindenről nem lehet hirtelen tudni, valójában mi is akar(t) az lenni.

Az utcán közben egyre nagyobb lett a nézősereg, a szomszédos házak lakói az ablakokból is figyelik talán mg órákkal a rendrakás kezdete után is, ahogyan repülnek a tárgyak ki a kis szoba és konyha ablakain.

Alig egy órával a munka kezdetet után még egy konténer érkezett, összesen hatot rendelt a Tatabányai Tűzoltó Parancsnokság és az önkormányzat közigazgatási osztálya. Talán hat konténer elég lesz. Az egyik szomszéd néni, Patakyék felett kiabál lefelé, hogy „Mocskos„. A szidalom rossz helyre kerül, az egyik segítőt éri, aki nem bírja vissza szó nélkül. Kisebb zűr támadt ugyan, de a munka végül folytatódott.

Kilenc óra után egy kicsivel kettő konténer már szinte tele is volt. Már kezdtek látszódni a lakás falai, hihetetlen, de képek lógnak rajta. Pataky néni a házzal szemben egy padon ült. Összezuhant: egyre csak mondta, hogy kilenc unokája és négy dédunokája van. Amikor ő hazavisz valamit, rájuk gondol. Hogy nekik szükségük lehet még rá. Mert ő gyerekként nélkülözött. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!