Közélet

2007.12.24. 14:38

Szenteste ne légy egyedül

Máltaiak. A szeretet nem elég, gondoskodás kell A Máltai Szeretetszolgálat néhány éve a városban és a régióban, sok partnerrel együttműködve végzi karitatív munkáját. A Kossuth Lajos utcai Gondviselés Házában működő együttes fogja össze a sokágú tevékenységet.

Rafael Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="330"] A hajléktalanok vannak leginkább kitéve a jajnak
[/caption]

– Fel lehet-e készülni olyasmire, hogy karácsony? – kérdezzük Czifráné Hidas Ágnestől. – Hiszen Önök állandóan valamilyen ünnepet lopnak be gondozottaik életébe.

- Nem tudom. Ünnep, nekik ünnep legyen, valóban. A mi legfontosabb célunk: senki nem maradjon szenteste egyedül... Hol kezdjem? Hajléktalanokkal, fogyatékkal élőkkel, családokkal, nehéz sorsú gyerekekkel egyaránt foglalkozunk. Első talán a legfontosabb csoport: a hajléktalanoké. Onnan sok minden más megvilágítható. Adománygyűjtési akciónk, ez a Spar áruházlánccal összefogott tevékenység sikeres. Nagyon az. Emellett megnyílnak más csatornák is, igen sok magánadomány, családi csomagkészlet születik és jut el hozzánk. Ruhák, takarók, élelmiszer, mosópor, gyümölcs. A takarók elsősorban a hajléktalanokon tudnak segíteni. De hát oda minden kell, külön lehetőség a meleg környezetre, az éjszakákra, a tisztálkodásra. És persze mindehhez csak azok jutnak hozzá, akik látókörünkbe kerülnek; bizony vannak, akik kimaradnak. Sokunk és hát maguk hibájából is...

- A hajléktalanok vannak leginkább kitéve a jajnak. A hidegnek, a fájdalomnak, a magánynak, a családhiánynak. Karácsonyra közös ajándékozást, közös vacsorát csinálunk, van egy éttermünk, nevet nem szereznék mondani, akik tál melegétellel segítenek minket, illetve őket. Hogy legyen karácsony... Ami persze más, mint otthon, de mégis.

- Családok: a legfontosabb, hogy legyen tisztességes családi vacsora, meleg étel, a gyerekeknek pedig ajándék, játék. Van, jut, bőven hozzák. Ünnepet tudunk varázsolni. Csak hát ezek az alkalmak meglehetősen szomorkásak. Főleg a magányosoknál. Igen sok sebet felszakítanak, azok ápolása is a mi gondunk. Levél a távolba, a gyereknek, kis ajándék... Vannak olyan családok, akik egy-egy magányos embert fogadnak be magukhoz karácsony idejére. Ezt is mi koordináljuk.

A magányosak karácsonya... Igen, szenteste senki ne legyen egyedül. Ez a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!