Mesterkedtek

2024.05.17. 20:33

Csillámpóni gondozó és űrtúra-vezető lehet a jövő szakembere

Szakmázz velünk! címmel szervezett szakmaismereti versenyt általános iskolásoknak a Komárom-Esztergom vármegyei Kereskedelmi- és Iparkamara május 17-én, péntek délelőtt. A fiatalok fantáziadús megoldásokkal érkeztek, szerintük a jövő szakembere nem is kérdés.

Kemma.hu

Első alkalommal szervezett szakmaismereti versenyt a Komárom-Esztergom vármegyei Kereskedelmi- és Iparkamara.

Szakmaismereti verseny Tatabányán
Szakmaismereti versenyen bizonyíthattak vármegyénk hat diákcsapata
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A Szakmázz velünk! című megmérettetés döntőjét tegnap tartották a tatabányai székházban, ahová a vármegye hetedik és nyolcadik osztályos diákjai jelentkezhettek, 5-5 fős csapatokban. A verseny három fordulós volt.

A vetélkedő alapvető célja volt, hogy a tanulók jobban belelássanak a szakmákkal kapcsolatos ismeretekbe. Ennek érdekében jött ács és asztalos is a versenyre, de Flórián Zoltán az elektromosság témakörében készített feladatokat, amiket a helyszínen együtt oldott meg a gyerekekkel. Ezenkívül gazdálkodással, kereskedelemmel, gépészettel és vendéglátással kapcsolatos feladványok vártak a diákokra. Egyebek mellett a mesteravatással is megismerkedhettek, ami hagyományos ünnepnek számít a kamaránál.

Szakmaismereti verseny Tatabányán
Mindent beleadtak a diákok: a legapróbb részletekre is odafigyeltek
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Fekete Berkes Borbála, a Komárom-Esztergom vármegyei Kereskedelmi- és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója elmondta, összesen 20 csapat jelentkezett, ebből hat jutott a döntőbe. A tanulók Esztergomból, Tarjánból és Oroszlányból érkeztek. Az utóbb említett bányászvárosból összesen hat csapat jelentkezett, egy általános iskolából, a Józsefből. A végén a Cégvezetők, a Jövő reménységei, az Univerzum mesterei, a Szakmabetyárok, a Földrajzmatyik és a Mezőgazdászok ültek az asztaloknál. A rendezvényen néhány cég képviselője is megjelent: a Grundfos Tatabánya Kft., az OTP tatabányai kirendeltsége és a Tesco is képviseltette magát.

Szakmaismereti verseny Tatabányán
A zsűrit teljesen lenyűgözte a fiatalok jövőről alkotott elképzelése
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Az ítészek között neves szakmabeliek foglalnak helyet. Rabóczky Erzsébet, aki a vendéglátást értékelte, valamint Kovács Vilmosné és a kamara szakemberei.

Szakmaismereti verseny a jövőben

Az írásbeli feladatok során a diákok jövőről alkotott elképzeléseikre volt kíváncsi a kamara. Mindezt egy álláshirdetés formájában kellett megjeleníteni. A tanulók szerint Delfin edző, Csillámpóni gondozó, Űrtúra-vezető, űrkozmetikus, lebegőautó gyártásvezetője, valamint Dimenzió felfedező is belefér a jövő szakmái közé. Önálló feladatként pedig egy-egy vállalatot, illetve vállalkozást, vagy mesterembert is be kellett mutatniuk a csapatoknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában