Döntések

2023.09.21. 16:11

Tatabányai közgyűlés: beperlik a Tulipános Ház kivitelezőjét

Kártérítési jogi eljárást indít Tatabánya a Tulipános ház felújításának kivitelezőjével szemben – erről döntöttek többek között a szeptember 21-i közgyűlésen. Az épületben még jelenleg is zajlanak pótmunkák, illetve javítások, amelyek költségei szintén a kivitelezőt terhelik.

Kemma.hu

Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) kérésére nyílt ülésen tárgyalták a tatabányai közgyűlésen a Tulipános Házzal kapcsolatos kártérítési eljárást, amit eredetileg a zárt ülés nyilvánosság elől elzárt pontjai között szerepeltetett a városvezetés. A módosításról döntő szavazáson Szücsné Posztovics Ilona polgármester és Lusztig Péter alpolgármester (ÖTF) ragaszkodott volna a zárt üléshez, de a képviselők többsége az ügy nyilvános tárgyalása mellett döntött.  

Mielőtt azonban napirendre került volna a Tulipános Ház, a költségvetés módosításának tárgyalása során a Pénzügyi Bizottság elnöke, Magyarné Kocsis Andrea (Fidesz-KDNP) elmondta: a napirend bizottsági tárgyalásán több, a képviselők számára eddig ismeretlen adat is felbukkant, például egy eddig nem ismert tanácsadói szerződés. Mint kiderült, az illető nem más, mint az MSZP egykori erős embere, volt képviselő, Lévai Ferenc, aki havonta háromszázezer forintért ad „idősügyi” tanácsokat a polgármesteri hivatalnak. Megbízatása már jó ideje fennáll. Mint kiderült, még a pandémia idején kötött vele szerződést a Szücsné Posztovics Ilona vezette önkormányzat.  

Második napirendi pontként tárgyalták a Tulipános Házzal kapcsolatos napirendet. Mint Szücsné Posztovics Ilona ismertette: igazságügyi műszaki ellenőr vizsgálta át a korábbi kivitelezési- és munkavégzési dokumentációt, az általa összeállított elemzés alapot ad a korábbi műszaki ellenőrrel és kivitelezővel szembeni jogi fellépésre, kártérítési per indítására. A polgármester képviselői kérdésre válaszolva azt mondta, a korábbi városvezetés miatt nem történt meg a meghiúsulási kötbér igényének benyújtása. Bereznai Csaba és Boda Bánk László (Mi Hazánk) is arra emlékeztette a városvezetőt, hogy a beruházás megvalósult, így nem beruházási, hanem késedelmi kötbért lehet és kell is követelni, aminek benyújtását évek óta kérik hiába a Szücsné Posztovics Ilona polgármestertől. 

Emlékeztettek arra, hogy háromszázmillió forint körüli, a szerződésben pontosan nevesített összegről van szó. A közgyűlés végül egyhangúlag úgy döntött, hogy kártérítési jogi eljárást indít a Tulipános Ház turisztikai célú felújítását végző kivitelezővel szemben, azonban a projekt műszaki ellenőrével szemben nem indít eljárást az önkormányzat. 

Szigorodik a közterület tisztán tartásáról szóló rendelet
Szigorúbban szabályozná az önkormányzat a családi- és tömbházak melletti közterületek lakók által történő, kötelező feladatokat, mint például a zöldterületek gondozását, szükség esetén a járdák síkosságmentesítését. Kötelezik továbbá az ingatlantulajdonosokat a közterületen lévő gyűjtőkukák körbekerítésére és elzárására, megakadályozva az illetéktelen hulladéklerakást. A feladatok elmulasztása esetén közigazgatási bírság is kiszabható, ami természetes személy esetén akár kétszázezer forint is lehet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában