Uralkodói temetés

2018.02.20. 20:03

Zártkörű szertartáson búcsúzott a dán királyi család Henrik hercegtől

A koppenhágai Christiansborg palota kápolnájában kedden megrendezett zártkörű szertartáson vett búcsút a dán királyi család az egy hete elhunyt Henrik hercegtől, II. Margit királynő férjétől.

A szertartáson hatvanan vettek részt, II. Margit királynő és a királyi család mellett Henrik francia rokonai, a dán parlament elnöke, Pia Kjaersgaard és a dán kormányfő, Lars Lokke Rasmussen. A meghívottak között volt a Dániába akkreditált francia nagykövet, Francois Zimeray, aki Henrik halálakor egy Twitter-üzenetben azt írta: „Ő királyi felsége, Henrik herceg volt a legfranciább a dánok között és a legdánabb a franciák között.”

A búcsúztatás előtt és után országszerte megszólaltak a harangok. Az elmúlt három napban Henrik ravatalánál mintegy húszezer dán rótta le kegyeletét.

A 83 éves francia származású herceg az utóbbi két évben fokozatosan visszavonult nyilvános szerepléseitől, és a közelmúltban a fővárostól negyven kilométerre fekvő Fredensborg kastélyba költözött, ahol egy hete álmában érte a halál.

Augusztusban egy 469 éves hagyománnyal szakítva bejelentette, hogy halála után nem kíván a roskildei katedrális királyi kriptájában nyugodni, ahova majd feleségét, a királynőt is temetik. A palota röviddel ezután egy közleményben azt írta, hogy Henrik herceg demenciával küzd.

A herceg akaratát tiszteletben tartva Henriket elhamvasztották, hamvainak felét a dán felségvizeken, másik felét pedig a Fredensborg kastély kertjében szórják szét.

Henrik 1967-ben házasodott össze Margit hercegnővel, aki 1972-ben foglalta el a dán királyi trónt. Henrik, aki herceg maradt, számos alkalommal jelezte, hogy nem elégedett helyzetével, és bírálta Margitot, mert nem ismerte el őt egyenrangú uralkodótársként. Ahogy a legtöbb monarchiában, Dániában is királyné lesz a hercegnőből, ha férje trónra lép, de a hercegből nem lesz király, ha felesége kerül a trónra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!