Sanyi

2017.09.20. 07:00

Segítsen a jószívű koldusnak, aki soha nem kér semmit, inkább másoknak ad!

Az egyik esztergomi áruházhoz izomsorvadása ellenére Szlovákiából naponta gyalog jár át Sanyi. Az „ügyfeleit” a nevükön szólítja, ha kell, kisegíti őket egy százassal. Most segíteni akarnak neki, hogy télen ne kelljen így „dolgoznia”.

Szűr Annamária

Bíró Hubácska Ildikó osztotta meg Sanyi történetét a Facebookon, s mint írta, hosszú ideig nem is gondolta, hogy vendégmunkás lehet a fiatalember, aki rendszeresen ott volt az egyik esztergomi áruház előtt. Három hónap után arra is rájött, hogy aranyból van a szíve. Akkor beszélgettek először.

– Egy augusztusi forró délutánon, amikor egy százas után kotorásztam a pénztárcámban, a különös férfi megszólított. Illedelmesen köszönt aztán így szólt: adok én neked százast. Hálás voltam a lehető legjobbkor érkezett segítségért és biztosítottam róla, hogy vissza fogom adni neki. Közben elcsodálkoztam ezen a szokatlan gesztuson – írta Ildikó, akit az lepett meg, hogy nem felváltott neki pénzt, hanem „csak” odaadta neki a pénzt a bevásárlókocsihoz.

Nem sokkal később szóba elegyedtek, aztán Ildikó egyszer látta, hogy egy idősebb hölgy a fiatalember kezébe nyom valami apróságot.

„Hihetetlen, de csak akkor fordult meg bennem a kérdés: lehet, hogy ez az ember koldus?”

Az idős hölgytől aztán megtudta, hogy a fiatalember évek óta ott van, soha sem kér, de mindig kap valamit. Az emberek szeretik, mert nagyon kedves és segítőkész. Ildikó legközelebb igyekezett minél többet megtudni róla, Sanyiról. Kiderült, hogy most 28 éves, kisbabaként intézetbe adták a szülei, s mivel nem kapott megfelelő táplálékot izomsorvadása és gerincferdülése lett. A gyengesége miatt a többiek állandóan bántották. Tizennyolc éves koráig volt intézetben, végül egy olyan családhoz került, ahol a nevelőszülők sok gyermekkel törődnek. Rolit, a családfőt Sanyi a barátjának tekinti. Itt van fedél a feje felett, és tud tisztálkodni. Ő pedig segít abban amiben csak tud. Kevéske szociális járadékából nem képes megélni, ezért „dolgozik”.

Minden nap kilométereket gyalogol Szlovákiából a bevásárlóközponthoz és haza délutánonként. Fájdalmaira gyógyszert szed. A nevükön szólítja azokat akiket már ismer. Érdeklődik felőlük, kedvesen beszél velük, több vásárlót kisegített egy-egy százassal. Van, aki sütit, üdítőt hoz neki, vagy aprópénzt ad.

„Egy hölgynek segített 10 karton tejet bepakolni a furgonjába, aztán nagy szorgalommal visszatolta a bevásárló kosarat a bent maradt százasért. Az ő képességeihez és testi adottságaihoz mérten megtalálta azt a munkát amit képes maximális odaadással elvégezni.”

Ildikó segíteni szeretne Sanyinak. Mint írta, nem szeretné, ha Sanyi idén télen arra kényszerülne, hogy a leghidegebb napokon is dolgoznia kelljen.

–Ha Sanyi története valakinek megindítja a szívét az adakozásra, kérem keressen meg privát üzenetben, hogy a részleteket megbeszélhessük – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!