új jogszabály

2017.10.19. 07:21

Januártól már a mi felelősségünk lesz, hogy rendben legyen a kéményünk

Az Országgyűlés október tizenhetedikei döntése nyomán 2018. január elsejével megváltoznak a kéményseprés szabályai.

kemma.hu

Forrás: shutterstock

A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek – a családi házak – tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést – tudtuk meg a megyei katasztrófavédelem sajtóreferensétől.

Amennyiben a jogszabály hatályba lép, a családi házban élők 2018. január elsejét követően nem kapnak értesítést a kéményseprőipari szervtől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól a kéményellenőrzés időpontjáról, helyette a kéményseprő az ingatlantulajdonos kérésére érkezik majd.

Az ingatlanhasználó tehát szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval – köztük a katasztrófavédelemmel – a kéményellenőrzés időpontját, illetve számukra a szolgáltatás továbbra is ingyenes lesz.

A lakossági körön kívüli ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – esetében, ahogyan jelenleg is, az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől megrendelésre, díjfizetés ellenében történik a kémények vizsgálata.

Nincs változás azonban a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően: az osztatlan közös tulajdonú gyűjtőkémények ellenőrzése továbbra is tervezett sormunka keretében valósul meg országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!