tél

2017.11.21. 08:28

A madármentő kiakadt: abba ne merjék hagyni az etetést, csak mert ezt olvasták!

Marton András, a dömösi Fióka és Madármentés vezetője a Facebookon adott hangot annak, hogy miért nem szabad bedőlni a „madaras agyrémeknek”.

Szűr A.

Több helyen felbukkant az elmúlt napokban, hogy télen tilos a madarakat etetni, ez pedig kiakasztotta Marton Andrást, aki madármentőként tökéletesen tisztában van a madarakat viselkedésével, szokásaival és a rájuk leselkedő veszéllyel.

– Volt egy „sose, semmilyen formában ne etessünk vízimadarakat, mert ....Armageddon lesz”, amit egy magát madárvédőnek tituláló szervezet adott ki, s mikor olvastam, nem tudtam, sírjak, vagy nevessek....., de inkább az előbbi – kezdte, hozzátéve, hogy „ha ezt tavasszal kezdenék prédikálni, hogy „hé emberek, ne etessétek már egész nyáron a hattyúkat, kacsákat, mert bár tök cukik, de ezzel ártotok nekik”, akkor támogatnák, osztanák ős is ezerrel, de szerinte a tél kezdetén azt mondani, hogy ne etessék az emberek azokat a vízimadarakat, amiket egész nyáron tömtek, amik már rég hozzászoktak az etetéshez és várják azt, igazából ez egy dologra jó csak: eltenni láb alól egy jó adag víziszárnyast, táplálni az esetlegesen újra felbukkanó madárinfluenzát.

„Maradjunk a realitásnál: aki nyáron etetett (tényleg rossz dolog, le kéne róla szokni), az télen ne merje abbahagyni, az éhesen ott várakozó madaraknak élet-halál kérdése az etetés ilyenkor.”

És ha etet, teszi hozzá, ne kenyérrel, mert az nem madárnak való, hanem tessék a vízimadaraknak való rendes ennivalót adni: zsákos, komplex kacsatápot, vagy úgynevezett lómüzlit, roppantott kukoricát, dercét. Ezek jók, ráadásul, mint mondja, olcsóbbak a kenyérnél.

További részletek Marton András posztjában:

https://www.facebook.com/fioka.es.madarmentes/photos/a.398865876923263.1073741828.308268562649662/1033407763469068/?type=3&theater

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!