lakásmustra

2017.09.12. 07:00

Lakást venne a megyében? Ezekkel az árakkal számolhat

Meglepetés a megyei ingatlanpiacon, hogy Oroszlányban látványosan megnövekedett a kereslet a lakások és az albérletek iránt. Mázi Gábor ingatlanpiaci szakértő az okot egyértelműen a cégek letelepedésében látja. A képet árnyalja, hogy sokan befektetési célból vásárolnak ingatlanokat: sokan a fővárosi lakásukat adják el, hogy annak árából szűkebb hazánkban akár két lakást is megvásároljanak.

Veizer Tamás

A megye több városában lendületet kapott az új lakások, lakóparkok és sorházak építése

Fotó: Puskás Alexa

Az országos adatok szerint a kereslet 30-30 százaléka a két- és háromszobás lakásokra irányul, négyszobás ingatlant a vevők 17 százaléka nézett meg. Mindössze 9 százalékuk keresi most az egyszobás lakásokat.

A Tata, Tatabánya, Oroszlány településegyüttesben az albérletek iránt korábban nem tapasztalt módon nőtt meg a kereslet. Mázi Gábor (Duna House) szerint ezek néhány óra alatt el is kelnek: nem sokáig szerepelnek a hirdetések között a kétszobás lakások sem, amelyek Tatabányán 70-80, Tatán 90-120 ezer forintért találnak bérlőre.

Ha valaki venni akar, Tatán ezért 10-15 milliót kell fizetni, attól függően, milyen messze van a városközponttól. A megyeszékhelyen 9-12 millióért juthatnak új otthonhoz a leendő tulajdonosok. A legfrekventáltabb városrészekben, Dózsakertben, Sárberekben, a Bánhidai lakótelepen a négyzetméter ára akár 200 ezer forintot kóstál, de nem sokkal kerülnek kevesebbe Újváros tömblakásai sem.

A Gál és a Cseri lakótelepen 10-15 százalékkel olcsóbbak az ingatlanok, Kertvárosban viszont már 20-25 százalékkal olcsóbban juthat lakáshoz az, akinek megfelel a központtól kissé távolabb eső városrész.

A szakember szerint a megyében Tatán a legdrágább az ingatlan. Az átlaghoz képest magas árak ellenére – akár albérletről, akár tömblakásról vagy éppen családi házról van szó – a kereslet nagy. Esztergomban a legnagyobb a szórás az árak között: itt nemcsak a lakás helyzete, hanem minőségi állapota a legfontosabb árképző tényező. Oroszlányban már 7-8 millióért lehet lakáshoz jutni. A kereslet ennek megfelelően egyre növekszik az olcsóbb lakások iránt. Ácson és Bábolnán szolid emelkedés tapasztalható, Komáromban és környékén viszont kiegyensúlyozottabb a kereslet, az árak sem mutatnak nagy ingadozást..

A falvak közül Vértesszőlős áll a képzeletbeli lista élén: itt a tataihoz hasonló árakon lehet otthonhoz jutni, Környén valamivel olcsóbban. Az élbolyba tartozik Tarján és Kecskéd is. A Bakonyalja az átlag 50-60 ezer négyzetméteres árakkal lassan kezd előretörni, de a keresletet visszafogja a munkahelyek hiánya, a bejárás: ezt még mindig kevesen vállalják.

További részletek a keddi 24 Órában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!