szúnyogirtás

2019.05.13. 20:00

Kevesebb szúnyog nyárra: a héten Komáromnál irtják a szúnyoglárvákat

A héten az ország több pontján, köztük Komáromnál is irtják a szúnyoglárvákat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: mycteria

A Balaton, a Duna déli szakasza, a Körösök, a Tisza-tó, a Fertő-tó, a Csepel-sziget és Sopron környéke után most megyénkben, pontosabban Komáromban is megkezdik a irtani a szúnyoglárvákat. Ahogy arról az MTI beszámolt, az esős időjárás miatt nőtt a szúnyoglárvák fejlődésének kedvező élőhelyek száma. Ez igaz Komáromra és környékére is, ezért a héten ott is elkezdődik a lárvák irtása.

A rovarszakértők folyamatos vizsgálatokat végeznek a környéken, és ha szükséges, a katasztrófavédelem megkezdi a kifejlett szúnyogok elleni irtószeres permetezést. A kémiai módszer, vagyis az irtószerek permetezése kizárólag a települések belterületein alkalmazható. A szakemberek eddig összesen 3600 hektárnyi vízfelületre juttatták ki azt a biológiai készítményt, amely a szúnyoglárvákat elpusztítja.

Szűkebb környezetünkben is tehetünk a szúnyogok elszaporodása ellen – tudtuk meg Mukics Dániel tűzoltó őrnagytól, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől. Elmondta: ideális tenyészőhelyet jelentenek a szúnyogok számára az esővízzel teli kerti edények, vödrök, lavórok, tartályok. Ha ezeket kiürítjük vagy lefedjük, máris csökkenthető a szúnyogok száma a környezetünkben. Az ÁNTSZ egy tájékoztatót és egy plakátot is kiadott hasznos információkkal és a teendőkkel kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!