fejlesztés

2019.01.21. 11:38

Inkubátorházzal bővül a komáromi ipari park

A komáromi ipari parkban létrejövő beruházás 2020 novemberében fejeződik be. A projekt célja, hogy egy korszerű, széles szolgáltatás-portfólióval rendelkező inkubátorház épüljön az ipari parkban.

Nagy Tamás

Forrás: beküldött

Még 2017 nyarán nyújtott be pályázatot a városvezetés egy felhívásra, amely megvalósításához támogatást nyert el. A projekt célja, hogy egy korszerű, széles szolgáltatás-portfólióval rendelkező inkubátorház épüljön az ipari parkban, amelynek küldetése, hogy a jövőben ipari tudáscentrumként a lehető legtöbb együttműködést képezve, erősítse Komárom gazdasági és társadalmi pozícióit.

Az önkormányzat a TOP-1.1.2-16 „Inkubátorházak fejlesztése” megjelölésű felhívás keretében azzal a céllal pályázott, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program erőforrásaira építve, a helyi gazdaságot a járműipari és gépgyártási potenciál mentén tovább dinamizáló, infrastrukturális fejlesztést valósítson meg. A város gazdasági programjában az ipari park fejlesztése és strukturális átalakítása kiemelten fontos szerepet játszik, aminek elemét képezheti egy inkubátorház, mint szolgáltató központ létrehozása.

Az inkubátorház látványterve
Fotó: beküldött

A projekt előkészítésének folyamatában egyeztettek a térségi gazdasági szereplőinek vállalkozásfejlesztési folyamatokkal kapcsolatos elképzeléseiről, felmérték az inkubátorház koncepciójával kapcsolatos igényeket, valamint átfogó vizsgálatot folytattak le a javaslatokról és elképzelésekről.

Az elemzés eredményeként rögzítették, hogy olyan adaptív megoldásokra van szükség, amelyek egy mélyebb hatású gazdasági trendváltozás, járműipari recesszió esetén is képesek alternatívát képezni a helyi gazdaság számára. A támogatásból megvalósuló beruházás várhatóan 2020 novemberében fejeződik be.

A szolgáltatásokról megtudtuk, hogy a több mint 500 négyzetméteres földszintes kialakításúnak tervezett, akadálymentesített épület otthont ad egyebek közt egy száz fő befogadóképességű közösségi- és konferenciateremnek, irodáknak, egy 3D-s műhelynek, valamint az épület egészét kiszolgáló szociális helyiségeknek egyaránt.

A gazdaságosabb és korszerűbb üzemeltetés érdekében megújuló energiaforrást – napelemes rendszert – használnak, valamint kiépítenek egy „C” típusú e-autó-töltőállomást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!