lehalászás

2018.12.09. 07:00

Eddig 1000 mázsa halat termeltek ki az Öreg-tavon, jut bőven a karácsonyi asztalra

A Tatai Öreg-tó Halászati Kft. a tó melletti várárokban megkezdte az idei halállomány kitermelését, mely a jó vízminőségnek köszönhetően kedvező számokat mutat.

Kemma.hu/ Tata.hu

Több, mint 1000 mázsa halat termeltek ki az Öreg-tóból.

Forrás: tata.hu

Tavasszal több, mint 500 mázsa halat telepítettek az Öreg-tóba, amelynek vízminősége ebben az évben is jó volt. A december elején megkezdődött lehalászás zavartalanul zajlik, jelenleg a kitermelés 1000 mázsánál tart, és a tervezett 1500 mázsa hal idén is meglesz, tájékoztat a Tata.hu.

Ezer mázsa halat termeltek ki az Öreg-tóból. (Fotó: tata.hu)

Lévai Ferenc, a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. együttműködő szakmai partnere, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója a helyszínen elmondta:

– 2018 attól különbözik az előző esztendőtől, hogy idén nem volt olyan plankton mennyiség a tóban, mint előző évben. A planktonok pedig a halak természetes táplálékaként, meghatározzák a halnövekedés folyamatát. A planktonok száma idén a korai tavasz, a nagy átmosódások és később a nagy meleg miatt volt kevesebb, így most vannak kisebb súlyú halak is. A halakat kézzel válogatják át, a megfelelő súlyúak a piacra kerülnek, a kisebbek pedig vissza a tóba, ahol újabb egy évig növekedhetnek.

Fotó: tata.hu

Karsainé Haris Hajnalka a Kft. ügyvezetője úgy nyilatkozott:

– Várhatóan a tervezett eredményeket hozza a cég 2018-ban is, és az évet pozitív mérleggel zárják. Jövő év kora tavaszán pedig újra elkezdődnek a telepítések, és folytatódnak a munkák.

Michl József polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki az önkormányzat cégének munkájában idén részt vállalt. A Kft. első két évének gyakorlata már annyi tapasztalatot hozott, ami 2019-ben segíti majd a céget az eddigieknél is jobb eredmények elérésében. A városvezető hozzátette: szeretnék, ha a tataiak számára egész évben biztosítva lenne helyben a halárusítás, ezért már folyik a tervezése annak, hogy a várárok érintett szakaszának átalakítását követően állandó halárusítás és egy kis halsütő működtetése is szolgálja az igényeket.

Hazánkban jó közepes évet zár a halászat, országszerte sok helyen volt vízhiány, ami Tatát nem érintette. A karácsonyi halellátás kiegyensúlyozott, bő választék áll a fogyasztók rendelkezésére. A Várkanyarban december 10-én hétfőtől bővített nyitva tartással várják a vásárlókat, december 22-ig ugyanis a hét hat napján, hétfőtől szombatig, 10-től 17 óráig lehet beszerezni a halat az ünnepi asztalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!