Horgászat

2020.07.06. 19:56

A győztes páros csaknem ötven kiló halat fogott a tatai horgászversenyen

Horgászversenyhez méltó csend és nyugalom fogadta a hétvégén a Cseke-tóra érkezőket. A festői környezetben található majd kéthektáros tavacska körül elszánt pecások mérték össze tudásukat és egyben szerencséjüket.

Petrik József

Erdész Zoltán (középen) egy csaknem négy és fél kilós pontyot fogott ki, mintegy húszperces fárasztás után

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Immáron harmadszor rendeztek tizenkét órás nappali páros versenyt a Cseke-tavon, a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület szervezésében. Erről az elnök, Berena Béla tájékoztatott. Az eseményen úgymond, 37 páros állt rajthoz. A megyénkből jöttek a „halviadalra” helyből, Tatabányáról, Szomódról, Bajról, Vértesszőlősről, Komárom és a Duna-parti település, Szőny városrészéből is horgászok. A legtávolabbról, Mosonmagyaróvárról érkezett pecás.

Mielőtt a versenyzők között szétnéztünk volna, bizonyos titkokról Berena Bélát kérdeztük ki. – Ahhoz, hogy a horgász sikeres legyen meg kell ismernie a vizet, a halak étkezési szokásait – mondta. – A ponty, ami a fő préda, fenéklakó. A meder alján kutat táplálék után, ezért napközben vándorol. Ez azért fontos, mert egy 12 órás megmérettetésen akár óráról órára változhat a helyzet, hogy melyik szektorban van éppen kapás. Az elnök elárulta, szerinte a legjobb helyek, állások a három aprócska szigeten, a parttól beljebb vannak. Itt oldalról nem akadályozza senki a horgászpárost, ha mondjuk, a pikkelyest fárasztani kell.

A csaknem négy és fél kilós ponty (Fotó: Dallos István/24 Óra)

– De ahol a bedőlt fa látható szemközt – mutatott a túlpartra Berena Béla –, az egyre felkapottabb hely. Sokan járnak oda pecázni, sokat etetik a halakat, a tápbőség pedig vonzza a kopoltyúsokat. Eközben a 40-es állásnál Németh Attila megakasztott egy potykát. Társa, Vizi Péter ezalatt 20–30 másodperces megszakításokkal kapkodta ki a tóból az apró „jószágokat”. Tény, hogy a legtöbb halért is jutalom járt.

– Tataiak vagyunk, ismerjük a vizet – jegyezte meg Attila. – Sajnos olyan helyre sorsoltak minket, amely nem a nagy méretű halak kifogásáról ismert. Ezért Péter áttért a keszegezésre. A Csekén nekünk, ha pontyozunk, általában a kukoricára hajló színű – sárga, narancssárga – és édesített csalik jönnek be. Ennyi a titok. Amíg Attila kiszákolta a 2-3 kilós tőpontyot, addig három pozícióval arrébb Erdész Zoltán már jó negyedórája birkózott egy hallal. Hol ő engedett, hol a hal. A huzavona Zoltán sikerével zárult.

További részletek a 24 Óra július 7-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!