nézőpont

2017.09.13. 17:40

Lényegében gyilkosságok – ezúttal egy érsek üzent hadat a lombikprogramnak

Aktuálpolitikával, őrült római császárokkal és a lombikbébiprogrammal is foglalkozott a Szűz Máriával kapcsolatos bibliai idézetek után szentbeszédében Márfi Gyula veszprémi érsek a csatkai cigánybúcsú zárómiséjén.

Palásti Péter

A csatkai búcsú zárómiséjét Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta. Az egyházmegye vezetője Szűz Mária szerepéről és szeretetéről szólva több részletet is idézett a Bibliából. Ezt követően egy váratlan fordulattal arról beszélt, hogy a különböző létezésmódok között épp akkora különbségek vannak, mint a bűnök között. Úgy vélte, hogy Jézus anyjának nem voltak lényeges tévedései, Európa mai vezetőinek viszont igen. Néhányukat – nevek említése nélkül – a hanyatló római birodalom őrült császáraihoz hasonlított, majd azt mondta, hogy a mai EU-t sem bölcsek kormányozzák.

Később arról is szólt, hogy a sokféleség valóban jó, de az nem, hogy meg akarják szüntetni a nemek közti különbséget. Kijelentette: ez őrültség lenne. Mindezt sportpéldákkal igyekezett alátámasztani, majd keményen bírálta a melegházasságokat támogatókat. Ezzel kapcsolatban egyebek mellett ezt mondta: minden gyermek alapvető joga, hogy édesanyjával és édesapjával együtt élhessen, függetlenül attól, hogy természetes úton fogantak-e vagy lombikban.

Veres András nyilatkozata nagy vihart kavart

A győri egyházmegye püspöke augusztus 20-i szentbeszédében kelt ki a lombikprogram ellen, majd a Magyar Nemzetnek is megerősítette, hogy bűnösök azok a párok, amelyek csatlakoznak ahhoz. A lombikbébiprogrammal az a problémája, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul pluszmegfoganások is történnek mesterséges körülmények között. A többi embriót vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A mesterséges megtermékenyítés (ahogy az abortusz) sem elfogadható a Katolikus Egyház számára, tette hozzá.

A kijelentés kapcsán sokan adtak hangot ellenérzésüknek, lombikos anyák, közéleti szereplők, és néhány nappal később Balogh Zoltán miniszter arról beszélt, hogy a lombikprogramot a kormány támogatja és szélesíteni kívánja. Az erről szóló, október elsejétől érvényes határozat már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pedig újságírói kérdésre azt mondta, hogy a kormány álláspontja az, hogy a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, hiszen megadhatja számukra a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek.

Mint a csatkai búcsún kiderült, Márfi Gyula maximálisan egyetértett Veres András győri püspökkel abban, hogy mesterséges módon megfogant gyerekek számánál jóval több embriót hagynak elpusztulni az orvosok, ami szerinte lényegében gyilkosságnak tekinthető, ezért a lombikbébi-programot erkölcsileg mindenképpen vitathatónak tartja.

 

Hasonlóként vélekedett a migránsügyről is. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem akarja bántani a muszlimokat, mert ők is felebarátaink, ennek ellenére feltette a költői kérdést: Miért van az, hogy a szabadság jegyében akarják Európába hívni azokat az embereket, akik nem ismerik a vallásszabadságot? A kérdés költői maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!