Vélem-én

2017.02.26. 07:39

Tavalyi modell

Eddig azt hittem, hogy - s gondolom ezzel nem vagyok egyedül - évenkénti modellváltás leginkább a divat világában van...de a bicikliknél? A ma is divatos hegyi kerékpárok bő évtizede ugyanúgy néznek ki.

Szőts István

A napokban az egyik nagy sportáruház szórólapját nézegettem és megakadt a szemem egy reklámszövegen. A fotón biciklik voltak, egészen pontosan mountain bike-ok, a felirat pedig valahogy úgy szólt, hogy nagy kedvezménnyel kaphatók, mert  tavalyi modellek.

Eddig azt hittem, hogy - s gondolom ezzel nem vagyok egyedül - évenkénti modellváltás leginkább a női divat világában van, ahol jól megfontolt üzleti érdekből minden évben mást kell divatosnak tartani. Egyik évben a csíkos, aztán a kockás, a cipőknél meg váltogatja egymást a hegyes és a kerek orrúm vagy a magas sarok a lapossal.

Ugyanez igaz a mobiltelefonokra, ahol folyamatos a megújulás, de itt az új, mondjuk úgy divatosabb külsőhöz általában nagyobb tudás is társul. Emiatt könnyebben magyarázható, hogy vegyük meg az újat... No de egy biciklinél?

A ma is divatos hegyi kerékpárok bő évtizede ugyanúgy néznek ki. Persze árban óriásiak lehetnek a különbségek, hiszen a márkás darabok több százezret kóstálnak. De az idei modell ugyanúgy néz ki, mint a tavalyi, vagy az azt megelőző. Maximum a váz az egyiknél hengeres, a másoknál meg szögletes... De ugyanaz a kerék, ugyanaz a (japán) váltó....

Nem ragozom, hiszen értem én, hogy eladási kényszerben van mindenki, de én még nem láttam olyan biciklist, aki az egy éves - mondhatni vadiúj - bringáját lecserélte volna csak azért mert kijött az új modell. De lehet, hogy én vagyok maradi és ez a jövő útja. Bár erre azért nem fogadnék nagy tételben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!