Vélem-én

2016.12.15. 13:24

Szabó néni karácsonya

Tanulságos mese egy magányos nagymama szép karácsonyáról. Mindannyian ismerünk ilyen idős asszonyokat. Figyeljünk rájuk jobban, mert ők tudják a titkot!

Szűr Annamária

A cakkos szélű szentképnél talán csak Szabó néni bőre volt vékonyabb...a megsárgult hátlap szinte beleolvadt a kezébe. Szépiaszínre festette a villanykörte a konyhát, amelyet egykor nagy karácsonyok illata töltött be. Cipők kopogtak serényen, maszatos kezek nyoma várta a takarítást a kredencen. A kályhában pattogó tűz ritmusát ma is fel tudta idézni.

Magának már nem fűtött be itt is, gondolta, elég egy plusz harisnya...a mamuszt még tíz éve kapta. A gyerekek akkor már csak beugrottak a két ünnep között, idén talán már nem is jönnek. Sok a dolog, kevés a pénz, hosszú az út...

Szabó néni gondosan a borítékba tette a szentképet. Még tíz sem volt, amikor nagyapjától, egy faragott síppal kapta. Az öreg sírját vagy fél évszázada ő gondozza már, bár egyre ritkábban jut ki a temetőbe...ahol egyre többen várják. A kopertába még kétezer forint és egy állatos üdvözlőlap került. A kisonokának lesz. Biztos szereti!

Ahogy lezárta a borítékot, eszébe jutott: volt még neki az egyik imakönyvben néhány szentképe. A nagyszekrény felső polcáról, a kendők mögül került elő a fekete könyv, benne vagy tíz-tizenöt metszettel. Mellette régi füzet, tele egy élet címeivel. Barátok, rokonok, munkatársak...

Kiválasztotta a legkedvesebbeket, és újabb kopertákat vett elő. Mindegyikbe egy-egy szentkép és néhány üdvözlő sor került. Mire gondosan lezárta mind, egészen kipirult az izgalomtól. Reggel már nyitáskor a postán volt. Csodálkoztak is: Szabó néni a karácsonyi forgalom nagyját egymaga lebonyolította a kis hivatalban.

Bő egy héttel később épp a konyhát söpörte, amikor csöngetettek. Nem számított a postásra, nem nyugdíjnap volt. Gyerekek, unokák, remegő kézírással maguk a címzettek válaszoltak és meséltek "kedves Juliskának", aki hálát adott Istennek, hogy másokkal is megosztotta évtizedeken át őrzött szentképeit.

Az özvegyasszony hónapokig mesélte, hogy rég nem látott ismerősök aranyozták be a szentestéjét. A szomszédok csak legyintettek, hiszen semmi mozgást nem láttak a ház körül, de Szabó néni nem zavartatta magát. Tudta, amit tudott, és hitte, amit hitt: hogy a legkisebb figyelmességben is ott van a szeretet. Ez volt az ő karácsonyi csodája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!