Vélem-én

2014.03.08. 10:17

Egynapos főszerep

A nőnap apropóján tett mesterkélt gesztusok éppen a lényegről, az egyenjogúságról terelik el a figyelmet.

Barlangi G.

Nem, nem és nem. Március nyolcadika nem a rövid távú, kényszeredett udvariaskodásról, még csak nem is a vágott és a cserepes virágok közti választás problematikájáról szól. A nőnap apropóján tett mesterkélt gesztusok éppen a lényegről, az egyenjogúságról terelik el a figyelmet. Sőt, kiváló alkalmat kínálnak a férfiaknak ahhoz, hogy tudatosítsák magukban: a 365 napból elég egyet szentelni – azt is cukormázas széptevés formájában – arra, hogy párjukat az egyenrangú társ illúziójával felruházzák.

Miközben: nincs még egy olyan nagyszámú kisebbség – ha tetszik „többségi kisebbség” –, amely annyiféle hátrányos megkülönböztetést kénytelen elszenvedni, mint e szép tavaszi ünnep főszereplői. (A fennmaradó időszakban: a hétköznapok epizodistái.) Még abban az Európai Unióban is, ahol legalább papíron egyenlőségjelet tesznek a nemek közé, minden harmadik nő szenved el élete során erőszakot. Képzeljük el, milyen lehet ez az arány valamely arab országban, ahol tevékben számolják a feleségek értékét, és nem is anyakönyvezik őket, merthogy „fogyóeszközként” vagy épp „szülőgépként” tekintenek rájuk.

A magyarországi statisztikák citálása helyett ki-ki nézzen körül a környezetében: ismer-e olyan férfiállatot, aki szerint „az asszony még mindig verve jó”. Ugye?! Mindannyian tudunk ilyenekről, és ez több mint aggasztó. Hazai látleletnek persze az is elég, ha felidézzük neves politikusaink szavait.

Például a „vakkomondoros” Balogh Józsefét, vagy Varga Istvánét, aki szerint a gyermeknemzés a gyógyír a családon belüli erőszakra. Nos, minden bizonnyal említett urak is boldog nőnapot kívánnak életük párjának. Talán még virágot is vesznek…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!