Vélem-én

2011.09.15. 12:58

Futball-lázban égtünk mi is

Már hetekkel a mérkőzés előtt futball-lázban égett a város. Félig áhítattal, de legalábbis kellő tisztelettel ejtettük a szavakat: a Real Madrid érkezik... Labdarúgó félistenekkel a soraiban.

Petrik József

Akkoriban, vagyis 1981-ben nyolcezer bérletese volt a Bányásznak. Ők előnyt élveztek a jegyvásárlásnál. Százötven forintot kellett leszurkolni a szurkolóknak, ha látni szerette volna a nagy Reált. Megtettük, majd jól eltettük a belépőnket.

Esténként pedig, ha haverok összeverődtünk, olykor egy-egy randi „terhére”, jóval kevesebb szó esett a csajokról, mint a fociról... Nálunk ez volt a futball-láz csalhatatlan jele.

A főtéri Centrum Áruházban egy hét alatt elkapkodták a kék-fehér Bányász-zászlókat. Aztán eljött a meccs napja. Harminc év távolából is emlékszem, ebédelni sem volt kedvem. A levest szinte megittam, a buktát zsebre, és irány a pálya. Pedig csak pár lépésre laktunk a stadiontól, de már két órával a meccs előtt ott ücsörögtünk a lelátón. Zsugázgattunk, iszogattunk, dumálgattunk, múlattuk az időt. És az múlt. A pálya bejáratain dőlt a nép.

Egy óra múlva már nem lehetett, nem tudtunk ülni. Zsúfolásig megtelt a nézőtér. Megértettem, mit is jelent, hogy egy gyufaszálat sem lehet leejteni.

Béla barátom, vékonypénzű gyerek volt, de így is legalább négy-öt percébe telt, mire a fennemlített gyufaszálat dobozostól, kihorgászta a zsebéből. Ám sok értelme nem volt a mutatványnak, mert rágyújtani – hely hiányában – végképp nem lehetett. A problémák azonban sokasodtak. Megjelentek a csapatok a kijáróban.

Huszonnyolc ezer torok üvöltött, ötvenhatezer kar lendült a magasba...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!