Vélem-én

2009.01.24. 06:12

Polgármesterek fóruma 2009-ről - Dr. Horváth Klára

A Kemma.hu azt kérdezte megyénk polgármestereitől, hogy melyek az idei legnehezebb és leghálásabb feladatok. Ezúttal dr. Horváth Klára válaszol.

Dr. Horváth Klára polgármester

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Dr. Horváth Klára
[/caption]Nehéz évnek néz elébe Bábolna!
Önkormányzatunk már 2008-ban is megváltozott, nehezebb gazdasági körülmények között működött. A korábbi években 800-900 millió forintos főösszegű költségvetésünk volt, ez 2008 évben 670 millió forintos költségvetési összegből indult.

Ebben az évben, 2009-ben előzetes számításaink még rosszabb képet mutatnak. Sajnos a gazdasági válság, valamint a már korábbi években elindult bábolnai stagnálás tovább nehezítette önkormányzatunk helyzetét. Az előzetes költségvetési számítások 630 millió forint költségvetési főösszeget feltételeznek, azonban mintegy 50 millió forintos hiányunk is van jelenleg.

Ugyanakkor a múlt év tekintetében pozitív dolgokat is elkönyvelhetünk. Sikeres volt több pályázatunk! Közkincs pályázatunk eredményeként teljes mértékben megújult könyvtárépületünk. Ugyancsak sikeres volt a szabadidőközpont tetőcseréjére benyújtott pályázatunk is. Ebben az évben tervezzük ezen intézményünk további felújítását. Öröm számunkra az is, hogy iskola-felújítási pályázatunk is sikeres volt, s ennek nyomán hamarosan elindul a közbeszerzési eljárás. Megújul iskolánk régi és új épülete egyaránt. Az 1870-es években épített régi iskolarész teljes mértékben elújításra kerül, a nyelvoktatás és a médiaismeretek elsajátítása új helyszínt kap. Az új iskola épületében multifunkcionális művészeti közösségi tér kialakítására kerül sor.

Ezen túlmenően folyamatban vannak még pályázataink. Így várjuk az eredményét egészségügyi központunk (alapellátás és járóbeteg szakellátás) felújítására benyújtott projektünknek. Ugyancsak az elkövetkezendő hetekben várható az eredménye a polgármesteri hivatal környékének rendezésére (parkolók kialakítása, játszótér elhelyezése, zöldfelületek rendezése) benyújtott pályázatunknak.


Megváltozott gazdasági körülményeink között önkormányzatunknak kizárólag pályázatok útján nyílik lehetősége fejlesztésre. Így minden pályázatot kihasználunk. Hivatalunk dolgozói, illetve külső pályázatíró cég egyaránt részt vesz ebben a munkában.

Sajnos a gazdasági válság hatását érzi településünk is, egyrészt a környező ipari parkokban végrehajtott létszámcsökkentések folytán, másrészt a korábban Bábolnára betelepülni szándékozó vállalkozók is felfüggesztették ez irányú tárgyalásaikat önkormányzatunkkal, illetve az ipari park tulajdonosával.

Mindezek ellenére a település polgármestereként úgy gondolom, ha pénzügyi lehetőségeinkkel takarékosan és racionálisan gazdálkodunk, kihasználjuk sikeresen a pályázatok adta lehetőségeket, akkor Bábolna Városa 2009 évben is sikeres és eredményes évet zárhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!