Vélem-én

2009.01.31. 07:41

Polgármesterek fóruma 2009 - Hartdegen József

A Kemma.hu azt kérdezte megyénk polgármestereitől, hogy melyek az idei legnehezebb és leghálásabb feladatok. Ezúttal Hartdegen József válaszol.

Hartdégen József polgármester

Vértessomló összetartó, egymásért, a közösségért tenni akaró lakókból áll.

A 2009-es esztendő legfontosabb feladatának érzem ennek a közösségi szellemnek a megőrzését, illetve további erősítését. A világban, Európában egy elhúzódó pénzügyi, gazdasági válság dúl. Az egyik legérintettebb ország hazánk, és annak lakossága, tekintettel  a nagyfokú eladósodottságra, és a nyitott gazdaságra. Ehhez párosul egy rossz nemzetpolitika. Ezért rendkívül fontosnak tartom az összefogást, a szolidaritást, az egymás segítését, a bajbajutottak támogatását, az emberi értékek újragondolását. Hiszen régen is a szomszédokra, a rokonra, a jó barátra, a falubelire lehetett számítani, és nem lesz ez másképpen most sem, ebben a válsággal teli világban.

A 2009-es év leghálásabb, és egyben legnehezebb feladatunk méltó módon megemlékezni, megünnepelni Vértessomló újra betelepítésének 275. évfordulóját. Az egész évi rendezvényeinket ennek szenteljük alá, de ezek közül is kiemelkedik a május 8-9-10-ei háromnapos ünnepünk.
Sok kül- és belföldi vendégeket várunk. Igen színes, változatos programokkal szórakoztatjuk közönségünket, az ünneplőket. Lesznek sztárvendégek, kézművesek, zenekarok, színielőadás, majorett csoport, és természetesen német nemzetiségi csoportok, sváb lagzi stb.
Vértessomló helyzete nem könnyű. Saját  adóbevételeink    minimálisak, így jelentős hátrányban vagyunk a szomszédos településekhez képest. Ennek ellenére a költségvetésünk a racionális gazdálkodásnak köszönhetően stabilnak mondható. Hiteltartozásunk nincs. Jelentős beruházások előtt állunk, mivel sajnos a több mint százéves óvodaépületünk nem felel meg az előírásoknak, és kicsi. Nincs tornaszoba, és csak két csoportszobája van. Új Óvodát kell építenünk..
Régi gondunk , hogy a művelődési házunk is felújításra, bővítésre szorul.
Szeretnénk tájházat is kialakítani, valamint folytatni a belterületi utak felújítását.  Mindehhez pénzügyi források kellenek. Számítottunk, illetve számítunk az uniós pályázatokra.

A településünkön a munkahelyek száma minimális. A vértessomlói emberek dolgosak, képzettek így eddig  a munkanélküliségi rátánk 5%, vagy az alatti volt. A környék városaiban (Tatabánya, Oroszlány, Tata, Komárom) a gazdasági társaságoknál bekövetkező leépítések sajnos ránk is jelentős mértékben kihatnak.

A 2009–es  évi költségvetésünkben, mint minden évben az oktatásra költjük a legtöbbet. Képviselő- testületünk az egyre nehezedő körülmények mellett szívesen biztosítja az iskola, óvoda jó működéséhez szükséges forrást, hiszen példamutatóan magas színvonalú, családias hangulatú oktatás, nevelés folyik mindkét helyen, amelyet az egyre emelkedő gyermeklétszám is jelez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!