Vélem-én

2009.01.30. 07:34

Polgármesterek fóruma 2009 - Bencsik János

A Kemma.hu azt kérdezte megyénk polgármestereitől, hogy melyek az idei legnehezebb és leghálásabb feladatok. Ezúttal Bencsik János válaszol.

Bencsik János polgármester

A kenyérkereseti lehetőség megőrzése, a nagy ellátórendszerek feletti közösségi befolyás erősítése, a kulturális végvárhálózat kiépítése, és a közösségen belüli szolidaritás érzületének ismételt felébresztése lesz az idei esztendő legfontosabb feladata. Tudatos felkészülés a megváltozott, és a jövőben még inkább átalakuló feltételrendszerhez történő sikeres, közösségi szintű alkalmazkodásra.

A globális és helyi szinten is egyaránt érzékelhető pénzügyi és gazdasági problémák csak tünetként értelmezendőek, a valódi okok a mára világosan kirajzolódó természeti erőforrások túlfogyasztásában érhetők tetten. Tehát a tartós megoldásokat is ezen a területen kell megtalálnunk, és merőben új gondolkodással orvosolnunk. A biztonságos jövendő, a regionális ellátó rendszerek létrehozásában körvonalazódik, melyekben a reális emberi igények kielégítése a cél. Olyan gazdasági társulásoké a jövő, amelyekben a vevő, a kereskedő és a termelő közös felelősséget vállal az igények kielégítését szolgáló valamennyi folyamatért. Közösségi tulajdonba kell vennünk a helyi- és regionális közüzemi ellátórendszereket. Az előttünk álló évtizedekben különösen nagy szerepe lesz a biztonságos energia- és vízellátásnak. Elsőbbséget kell biztosítanunk az energiahatékonysági és megújuló energia beruházásoknak. Ezért tettünk, és teszünk komoly lépéseket a szóban forgó rendszerek többségi tulajdonának megszerzésére. Elő kell segítenünk a mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási társulások térségi szintű létrejöttét, a magyar gazdák által előállított, minőségi szempontból ellenőrzött, egészséges táplálék piacra jutását.

Mindezek világosan kirajzolják a város önkormányzata, és a helyi közösség által elvégzendő feladatokat. Első helyre kell tennünk a meglévő munkahelyek megőrzését, és újak megteremtését. Továbbra is lesznek olyan iparágak, amelyek globális szinten fogják kiszolgálni az egyre erősödő igényeket. Az infokommunikáció, az egészségügyi berendezések és segédeszközök, a víztisztítási technológiák fejlesztése, a megújuló energia előállításához szükséges berendezések gyártása továbbra is nemzetek feletti hálózat keretében fog megvalósulni. Nem véletlen az, hogy közel egy évtizede már, a város és térsége iparszerkezetét is ennek megfelelően alakítgatjuk. Az elmúlt esztendő végén, a helyi kisvállalkozások számára eltöröltük az iparűzési adó fizetésének kötelezettségét, ezzel is csökkentve a rájuk rakodó terheket. Ez az intézkedés közel háromezer vállalkozást érintett. A központi források elvonása következtében felmerült az is, hogy a korábban tervezett beruházásokat elhalasztjuk. Látván, hogy ebben az esetben a helyi építőipar jelentős piacvesztéssel kell szembenézzen, a munkálatok elindítása mellett döntöttünk. Ezek többsége a kultúra, az oktatás és a sport területét érintik. Válság idején a nevelés, és a kultúra a legjobb befektetés. Elengedhetetlen tehát a testi, lelki, és szellemi nevelés feltételeinek megteremtése. Nem véletlen, hogy közösségünk erőn felül vállalta az elődeinktől örökölt kulturális és közösségi terek szellemi- és tudásközpontokká történő átalakítását.

A tavasz magával hozza a megújult, modern színháztechnikával felszerelt kultúrpalotának, a Népház épületének közösségünk számára történő ismételt átadását. A városi sportlétesítmények bővítéssel egybekötött korszerűsítése is az esztendő első felében fejeződik be. A nyár elején birtokba vehetjük az új városi strandot és élményfürdőt. Folytatjuk a már elnyert uniós pályázatok megvalósításának előkészítését. Így az idei esztendőben megvalósul a felsőgallai Szent István út felújítása, folytatódik a kerékpárút építés. Bizakodunk, hogy a Sárberki Általános Iskola és az Óvárosi Bölcsőde átfogó rekonstrukciója is kezdetét veszi az év utolsó negyedében. Dolgozunk a Közművelődés Háza közösségi központtá történő átépítésének előkészítésén, a városközpont rehabilitációján. Megépítjük a Micimackó Óvoda tornaszobáját, és befejezzük az intézményi világításkorszerűsítési programot. Felújítunk néhány utat, és befejeződik az ipari park alternatív megközelítését szolgáló körforgalom kiépítése, és a Környe-Tata közötti országút korszerűsítése.

A város Közgyűlése arról is döntött, hogy többségi tulajdont kíván szerezni a városi fűtőműben, a gázvezeték-hálózatot üzemeltető gazdasági társaságban, valamint a regionális vízműben. Olyan nehéz időkre kell felkészülnünk, amikor csak azok a közösségek tudhatják majd biztonságban magukat, amelyek saját maguk birtokolják a nagy ellátórendszereket. Az esztendő egyik legnagyobb kérdése lesz, hogy a végletekig lecsökkentett állami támogatás mellett, változatlan formában lesz-e működtethető a város intézményrendszere. Arra is fel kell készülnünk, hogy a jóléti járandóságok központi megnyírbálása sokak számára okoz majd megélhetési nehézséget. A legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők számára szociális boltokat kell nyitnunk, de általános érvénnyel bír az a megállapítás, hogy a talpon maradásunk kulcsa, a közösségi szolidaritás erősödése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!