Vélem-én

2008.08.15. 06:20

Mindennapi babonáink

Nem vagyok babonás, csak az utcán kínosan ügyelek rá, hogy ne lépjek törött betonkockára, a lépcsőjárást bal lábbal kezdjem meg, és mindig nálam legyenek azok a holmik, amelyeknek mágikus erőt tulajdonítok, mert ha nem, akkor valami szörnyűség történik. Ugye ismerős?

Müllner Helga

Kínosan ügyelünk rá, hogy ne váljunk egy olyan kényszeres cselekedet rabjává, amelytől életünk alakulását is függővé tesszük, miközben mindannyiunknak vannak rigolyái.

Nem egyszer figyelmeztetett már – megjegyzem, minden alkalommal kedvesen – a velem szemben ülő: hogy lábammal finoman az övéhez érek, vagyis: rugdosom. Nem tehetek róla. Lábaim, ha asztalt is széket látnak, önálló életet élnek. Rossz szokás? Nevezhetjük így is. Egy biztos: megesküszöm rá, hogy nem akarattal rúgok bele asztalszomszédaimba. Nem haragszom rájuk.

A kényszeres cselekvés végigkíséri életünket. Talán ez az első olyan dolog, amivel szüleinktől szeretnénk különbözni. A lázadás már magzatkorban kezdődik, de kisgyermekként biztosan magunkénak tudhatunk néhány csak ránk jellemző kényszeres viselkedést. Például a magam példájából tudom, hogy egyáltalán nem volt mindegy, melyik oldalról közelítjük meg az óvodát, vagy a játszótéren melyik eszköznél kezdődik a móka. Persze, annak is meghatározott rendje volt, hogy a csokifagyi a tölcsérben milyen sorrendben követi a többi ízt, a vasárnapi ebéd közben pedig kilencszer balra kevergetve hűlt a leves.

Mindenkit el kell, hogy keserítsek, nem változunk. Sőt, ahogyan öregszünk, egyre több rigolyával büszkélkedhetünk. Nálam
ez a legújabb: nem indulok el anélkül otthonról, hogy ne nézzek ki az ablakon, mert ha nem... Ja, és ha vissza kell mennem valamiért, a lakásban azonnal leülök három másodpercre. Babonás vagyok? Á, dehogy!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!