Vélem-én

2008.08.17. 08:01

Időm, mint a kiszáradt tenger

Szakemberek szerint nem csoda, ha egyre gyakrabban felejtünk el valamit, mert annyi impulzus ér bennünket, amennyit képtelenség feldolgozni. Félig komolyan mondom, Michael Keaton főszereplésével a Közös Többszörös című film nem is volt olyan nagy hülyeség. Néha eljátszom a gondolattal, nem ártana, ha lenne belőlem még egy-kettő-három...

Polgár Ágnes

Na jó, egészen biztos, időnként még egy is sok belőlem. Másoknak. Ámbár önmagamnak kimondottan pihentető lenne, ha nem kellene folyton húsz felé szakadnom. Az már külön pszichológia, szociológia és szociálpszichológia kérdés is, hogy szituációktól függően milyen sokszínűek lehetünk. Tiszta skizofréniás állapot, mindig a megfelelő formánkat mutatni. Bár még nem vagyok anya, de már feleség vagyok, a férjemnek. Gyereke a szüleimnek. Unokája a nagyszüleimnek. Nővére az öcsémnek. Unokahúga a nagynénéimnek, és nagynénje az unokahúgomnak. Munkatársa a kollégáimnak. Újságíró az interjú alanyoknak. Vásárló az eladónak. Diák az egyetemi docensnek, a lovas oktatónak, a nyelvtanárnak.
 
Bár sokan mondják, túl sokat vállalok magamra, de úgy vélem, ezzel nem vagyok egyedül. A világ rohan, s mi földlakók kénytelenek vagyunk vele együtt loholni, ha nem akarunk lemaradni. Így hát munka mellett diplomázunk, nyelvet tanulunk, a jobb megélhetésért fusizunk, saját vállalkozás mellett munkát vállalunk, gyerek mellett mellékesben dolgozunk.
 
Egyszerűen úgy érzem, képtelenség egészségesen beosztani az időt: család, munka, iskola, háztartás, barátok, hobby között. Ez utóbbi kettőre alig marad idő. Hetek múlnak el, míg eljut az agyig, fel kellene hívni egyik-másik barátnőt, kedves ismerőst. Nincs idő a portörölgetésre, az ablakpucolásra, a függöny megvarrására, az autó lemosásra. Nincs idő pár szót váltani a szomszéddal, az eladóval. Nincs idő aludni. Nincs idő pihenni.
 
Az állandó munka a megélhetésért, arra sarkall, hogy mindent leegyszerűsítsünk: tömjük magunkba a gyorsan elkészíthető kajákat, mert nincs időnk enni. Eldobható termékeket használjunk, mert nincs időnk mosogatni, újat készíteni. S mindezek egy kisebb vagyonba kerülnek.
 
Állítólag egy csomó minden azért van, hogy időt takarítson meg nekünk. Az autó azért, hogy hamarább odaérjünk valahová. De, időbe kerül míg pénzt keresünk az autóvezetői tanfolyamra, idő míg elvégezzük, idő míg arra is pénzt keresünk, hogy autót tudjunk vásárolni és azt fenn tudjuk tartani. A különféle konyhai robotgépek használata pár perc csupán reszelésre, keverésre, aprításra, forralásra, sütésre, de összerakni, szétszedni és elmosogatni már a többszöröse. Folytathatnám, de nincs időm megírni, a látogatónak meg elolvasni.
 
Káosz a köbön: vannak teljesen kiborultak is. Ők több hónapos tanfolyamra mennek, hogy megtanulják az idejüket helyesen beosztani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!