Vélem-én

2008.08.30. 10:21

Ferda szemmel nézett olimpia

Nem tudok különösen sokat a sportokról, viszont szeretem őket. Szeretem nézni, szeretem látni a magyar győzelmeket (ezért nem szeretem a focit) és szeretem azt is látni ahogy egy nemzet korlátai eltűnnek a medencében és egy kis ország világklasszisai olyan hanyag eleganciával hajigálják a labdát a világ egyik legnagyobb hatalmának hálójába ahogy azt a döntőben láthattuk.

Barna Máté

Sokfelől és sokszor hallottam már, hogy mekkora kudarc volt sportolóinknak a pekingi olimpia. Hallottam olyat is, hogy nincs is akkora baj. Sokat gondolkoztam, mit gondoljak a szereplésről. Többet vártunk a vívóktól, tény. Lehet, hogy az öttusától is, no és persze ott van még a Kammerer-Kucsera páros, akik érmet sem szereztek. De akkor is:  versenyeztek, negyedikek lettek, a világon a negyedikek, küzdöttek, biztos vagyok benne, hogy teljes erővel. Mégis, most ennyire tellett. Ezt nem tudom kudarcnak nevezni.

Mint ahogy azt az olimpiát sem tudom eredménytelennek nevezni, amelyiken pólócsapatunk zsinórban harmadjára gyűrte le a világot. Ráadásul a legjobbkor, utolsó nap, hogy azért mégse zárjuk keserű szájízzel a játékokat. Nem tagadom, elkeserítőek az elmaradó eredmények, és a "sportturisták" de van itt olyan dolog ami jobban zavar.
Zavar, ha a sportvezető kijelenti, a kormány a hibás, nincs elég pénz, ezért nincs érem sem. Nem azért mert nincs igaza, nem is azért mert Svájc is mögöttünk áll az éremtáblázatban, sőt még azért sem mert egyetlen edző vagy sportoló sem tett felelőssé senki mást. Egyszerűen csak nem szeretem összekeverni a sportot a politikával. Merthogy minden valószínűség szerint politikai meggyőződése mondatta ezt az úriemberrel. Ahogy egyik tanárom mondta, "Amíg az üzleti és a non-profit szféra kommunikációját bizonyos sztenderdek, íratlan szabályok irányítják a politikában, ilyen nem létezik. Manipulatív és álságos. Erkölcsöt vinni bele? Lehetetlen!" 

Mondott ám még mást is, azt viszont sajnos nem idézhetem, talán a "moslék" tűri egyedül a nyomdafestéket. Mindenesetre elgondolkodtató ha egy szakembernek ez a véleménye.

És az olimpia? Nem hiszem hogy amikor Biros gólt lőtt, mi pedig csak a mozgó hálóból tudtuk meg hogy valami történt, vagy amikor Szecska két ordítás között derékig kiemelkedve a vízből parádésat védett számított volna bármi más is a pillanatnyi formán és felkészülés során elvégzett iszonyatos munkán kívül. Tiszta, szép játék, győz a jobb.

Politika? Az nem is szép, nem is tiszta, talán nem is játék. Úgyhogy inkább ne keverjük ide. Úgyis mindig csak elront mindent. Nem áll szándékomban nekem sem védeni sem kritizálni senkit. De sosem szerettem a politikát. Amit ti csináltatok fiúk,  azt viszont jó volt nézni, látni! Megint! Köszönjük!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!