Választás 2010

2010.02.12. 19:27

Bajnai: pokoli nehéz évünk volt

Bajnai Gordon miniszterelnök Oroszlányban a 24 Óra és a Kemma.hu kérdésére válaszolva elmondta: az elmúlt 20 évben soha nem volt olyan rövid az út egy ostoba politikai megszólalás és a családok ellehetetlenülése között, mint most, hiszen 1,7 millió család devizahitele függ az ország iránti bizalomtól.

Szűr Annamária

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bajnai Gordon miniszterelnök Oroszlányban és Bokodon járt
[/caption]

Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken Oroszlány és Bokod vendége volt. A bányászvárosban megtekintette az uniós támogatással megújuló Ságvári Endre Általános Iskolát (amelyre a József Attila és a Benedek Elek iskolákkal együtt több, mint nyolcszázmillió forintot fordítottak), majd Bokodon átadta a települést Oroszlánnyal összekötő, szintén uniós támogatással felújított útszakaszt.

A Ságvári-iskolában Bajnai Gordont virágcsokorral fogadták a diákok, majd Keleti György szocialista országgyűlési képviselő, Rajnai Gábor polgármester, pedagógusok, közéleti szereplők, diákok körében beszélt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A miniszterelnököt virággal fogadták az oroszlányi diákok
[/caption]

Rajnai Gábor köszöntője után Bajnai Gordon elmondta a hallgatóságnak: hazánknak már volt oroszlányi kötődésű miniszterelnöke, gróf Esterházy Móric, aki másodosztályon utazott a vonaton Bécsbe, mondván, az is ugyanoda megy.

– Ezt a mértéktartást érdemes eltanulni. Oda kell eljutnunk, ahova húsz évvel ezelőtt akartunk. Beindult a közeledés Nyugat-Európához. Még nem expressz vonatokkal, de már nem mindenhol megálló személyekkel haladunk. Mondjuk inkább azt, gyorsvonatokkal – mondta a miniszterelnök.

– Sok minden újult meg a városban és a környékén és ez is bizonyítja, hogy itt másoknál ügyesebbek, élelmesebbek az emberek. A cél, hogy minél több ilyen sikeres kis sziget legyen, majd azok összeérjenek, s az egész ország jobban csinálja. Tavaly pokoli nehéz évünk volt, a saját tétovaságunk is okozta, hogy ilyen súlyosan érintett minket a válság, de aztán megléptük, amit meg kellett. Jövőre már három-négy százalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak, vagyis évről évre közelebb kerülünk Európához. Megcsináltuk, kibírtuk és ma már látszik, érdemes volt. Az elmúlt években olyan fejlődés indult el az országban, amely utólag is igazolja az elmúlt húsz év áldozatvállalását – mondta a miniszterelnök a Ságvári-iskolában.

Számolt a vendég

Bajnai Gordon a Ságvári-iskolában két osztályterembe is betért. Az egyikben a diákokkal még útépítős matematikai feladatot is megoldottak, sőt, az is felvetődött, hogy talán feleltetni is kellene a miniszterelnököt, de ezt később elvetették.

A jó hangulatú óralátogatáson Bajnai Gordon nem csak itt kapott ajándékot, egy labdát (köztudott, ma is aktívan véd egy focicsapatban), hanem Bokodon is megajándékozták: tiszti fokossal, vallásos témájú könyvekkel.

Keleti György arról is beszélt, hogy ebben a ciklusban 3,2 milliárd forintot fordítottak iskolafelújításra a térségben.

Bokodon Valter Alajos polgármester, diákok, helyiek és a Magyar Közút munkatársai fogadták a miniszterelnököt, akinek Kósa Gergely evangélikus lelkész vallásos témájú könyveket, Torma Lajos a Vértesi Erőmű szakszervezeti vezetője a szalagátvágás után egy úgynevezett bányász tiszti fokost adott át, ezzel megköszönve azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a Vért. megmentéséért tett.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bajnai Gordon egy tiszti fokost is kapott Bokodon
[/caption]

Valter Alajos egy 24 Órát is aláírattatott. A bokodi különleges mentők két tagja is kint járt Haitiben a kormány által küldött mentőcsapattal, s a róluk szóló cikket látta el kézjegyével a miniszterelnök, s szignója fölé odaíírta: „Büszke vagyok Önökre!”

Bajnai Gordon a 24 Óra és Kemma.hu kérdéseire válaszolva a költségvetésről, az idén áprilistól érvényes döntési moratóriumról és a Vértesi Erőmű helyzetéről is beszélt. Ez utóbbinál kiemelte: Oroszlány távfűtése is fontos szempont.

– Az ellenzék szerint a költségvetés kozmetikázott számokkal "játszik". Elképzelhetőnek tartja, hogy az új kormány tudja majd tartani a hiánycélt?
– Van a világban néhány nemzetközi szervezet és szakember – nem politikus – aki nem indul a magyar választásokon, ezért politikai érdekei sincsenek benne, de folyamatosan ellenőrzi a magyar költségvetést. Ilyen például a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság, az OECD. Ezek mind-mind egybehangzóan azt mondják, hogy ez a költségvetés lényegében tartható. Hogy az új kormány ezt tudja-e tartani? Ha akarja, akkor tudja. De ezt tényleg akarni kell, és a jó kormányzás kemény munka, nem csak népszerű lépések sorozata. Az elmúlt 20 évben soha nem volt olyan rövid az út egy ostoba politikai megszólalás és a családok ellehetetlenülése között, mint most, hiszen 1,7 millió család devizahitele függ az ország iránti bizalomtól.. Ez a kormány ezzel a parlamenti többséggel a háta mögött az elmúlt egy évben azt érte el, hogy most, amikor Görögország kapcsán egész Európában recseg-ropog a pénzügyi rendszer, akkor a magyar forint stabil tudott maradni, és így a családok otthona sincs veszélyben.

– Egyrészt rendkívül „sportszerű” a következő kormánnyal szemben, hogy a jelenlegi kabinet fajsúlyos kérdésekben nem tervez hosszú távú kötelezettségvállalást, ugyanakkor támadják a kormányt azért, mert egész ágazatokban akadhatnak el akár évekre is a fejlesztések, ha például az agrárgazdaság számára meghatározó Új Magyarország Vidékfejlesztési Programra is érvényes marad az idén áprilistól hatályos döntési moratórium. Mi a véleménye erről?
– Sok félreértés és félremagyarázás van ebben az ügyben. A fejlesztések, a támogatások továbbra is folyamatosak, az országot működtető rendszerek is zavartalanul működnek ettől tovább. A döntési moratóriummal a célunk elkerülni, hogy az történjen, ami 2002-ben, amikor még a második forduló után is voltak 10 milliárdos új kötelezettségek az akkori kormány részéről.
Olvastam, hallottam az aggályát az agrár-, az ipar- és a mérnökkamarának. Az ő szempontjaikat meg kell hallgatni, konzultálni fogunk velük a közeli napokban. Vallom, hogy a kormánynak a mandátuma legvégéig kezelnie kell a válságot, hogy az utolsó percig tegye a dolgát, mentse a munkahelyeket, tartsa egyben a társadalmat, és élénkítse a gazdaságot. Mikor viszont lejár a mandátuma, ne kösse meg a következő kormány kezét.

– Májusban úgy határozott a kormány, hogy életben kell tartani a Vértesi Erőművet. Hogyan látja most a Vért. és az ott dolgozók helyzetét, esélyeit, jövőjét?
– A tavalyi kormánydöntésből kiindulva csak olyan megoldás fogadható el, ami a foglalkoztatást biztosítja, és van még egy nagyon fontos szempont. Oroszlány távfűtése. Ezen dolgozunk most, és ebben konzultálunk Keleti György képviselő úrral is rendszeresen, hiszen ő az, aki ismeri itt a viszonyokat.

A jó hangulatú óralátogatáson Bajnai Gordon nem csak itt kapott ajándékot, egy labdát (köztudott, ma is aktívan véd egy focicsapatban), hanem Bokodon is megajándékozták: tiszti fokossal, vallásos témájú könyvekkel. Bajnai Gordon miniszterelnök Oroszlányban és Bokodon járt Bajnai Gordon egy tiszti fokost is kapott Bokodon A miniszterelnököt virággal fogadták az oroszlányi diákok -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!