tévés Oscar

2018.09.10. 10:45

Posztumusz nyert két Emmy-díjat az elhunyt sztárséf sorozata

A júniusban elhunyt Anthony Bourdain Nem séfnek való vidék című utazós sorozata a világ konyhaművészetét mutatja be.

80608065. París, 8 Jun 2018 (Notimex-Cortesía CNN).- El reconocido chef estadounidense Anthony Bourdain fue hallado muerto en una habitación de hotel en esta capital, donde filmaba un episodio para su programa "Parts Unknown" para la cadena CNN, confirmaron hoy aquí medios locales. NOTIMEX/FOTO/CORTESIA CNN/COR/ACE/

A hétvégén rendezték meg Los Angelesben a televíziós Oscarnak nevezett Emmy-díjak szeptember 17-i átadását megelőzően a kreatív, technikai Emmy-díjátadót.

A díjazottak között volt az Anthony Bourdain: Nem séfnek való vidék című CNN-produkció, amely a nem fikciós programok mezőnyében a legjobb forgatókönyv és a legjobb információs sorozat vagy special kategória díját kapta.

A 61 éves Bourdain júniusban követett el öngyilkosságot.

Műsora 2013-tól négy éven át folyamatosan Emmyt nyert.

Az újabb díjakat a tévés nevében egy kollégája vette át, aki Bourdainre emlékezve kiemelte, hogy az írásai „rendkívül intelligensek és igazak” voltak.

Bourdain volt a forgatókönyvírója, a műsorvezetője és executive producere is a sorozatnak, amelyet a vágásáért is díjaztak a hétvégi Emmy-díjátadón. A széria online kiadása, az Anthony Bourdain: Explore Parts Unknown a nem fikciós vagy valóságsorozatok legjobb rövid kiadása díjat is megkapta.

A kreatív Emmy-díjak nyertesei között volt az NBC televízió Jesus Christ Superstar című élő adása. A musical zeneszerzője, Andrew Lloyd Webber és dalszövegírója, Tim Rice is Emmy-díjas lett. John Legend, aki a musical sztárja volt, ezúttal koproducerként kapott díjat. A három művész ezzel bejutott a szűk körű elit klubba, amelynek tagjai az Emmyt, a Grammyt, az Oscart és a Tony-díjat (EGOT) is elnyerték már. Korábban ez mások mellett Audrey Hepburnnek, Mel Brooksnak és Whoopi Goldbergnek sikerült.

A díjátadón Brett Morgen Jane Godall főemlőskutatóról készült National Geographic-dokumentumfilmje, a Jane is több díjat kapott. Díjazott lett Ellen Kuras, a film operatőre és posztumusz Godall férje, Hugo van Lawick, aki a hatvanas években forgatott feleségével. A dokumentumfilm ugyanis a Lawick készítette archív felvételeket is felhasználta Kuras napjainkban forgatott anyaga mellett.

Kuras a The Hollywood Reporter beszámolója szerint a díját megköszönve tisztelgett a 17 éve elhunyt Hugo van Lawick vadvilágot megörökítő pályafutása előtt. Az operatőr arról is beszélt, hogy szakmájában még mindig nagyon kevés a nő, de úgy látja, ez az utóbbi években változóban van.

Borítókép: Anthony Bourdain

NOTIMEX/FOTO/CORTESIA CNN/COR/ACE/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!