önéletrajzi ihletésű

2019.09.07. 07:14

Pedro Almodóvar filmje esélyes az Oscar-díjra

A rendező új mozijának főszereplői Antonio Banderas és Penelope Cruz.

(FILES) In this file photo taken on May 18, 2019 (FromL) Spanish actress Penelope Cruz, Spanish film director Pedro Almodovar and Spanish actor Antonio Banderas pose during a photocall for the film "Dolor Y Gloria (Pain and Glory)" at the 72nd edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. - Spain's film academy said on September 5, 2019 it has picked veteran director Pedro Almodovar's latest drama "Pain and Glory" to represent the country at the Oscars. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

Az idén 70 éves világhírű spanyol rendező közleményben mondott köszönetet a jelölésért, amelyet nagy megtiszteltetésnek nevezett.

A művész nem tudott személyesen jelen lenni a bejelentésnél, mivel Kanadába utazott, ugyanis filmjét a torontói filmfesztiválon mutatják be.

A Pedro Almodóvart képviselő Esther García producer újságíróknak elmondta:

a Fájdalom és dicsőséget hamarosan vetíteni kezdik az Egyesült Államokban is, és ez lehetővé teszi, hogy akár más kategóriákban is versenyezhessen az Oscar-díjért.

A tavaly nyáron forgatott önéletrajzi ihletésű film egy korosodó, legnagyobb sikereit már maga mögött tudó filmrendező történetét meséli el, visszaemlékezéseken és viszontlátásokon keresztül.

A főszerepben Antonio Banderas látható, aki a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat.

Rajta kívül szerepel a filmben Penélope Cruz Oscar-díjas spanyol színésznő, valamint olyan neves spanyol művészek, mint Julieta Serrano és Asier Etxeandía.

Pedro Almodóvarnak ez a 21. nagyjátékfilmje.

Korábban úgy jellemezte, mint egy trilógia utolsó darabját, „amelyet 32 évig tartott befejezni”. Első része A vágy törvénye, a második pedig a Rossz nevelés című alkotása.

A spanyol rendező először 1988-ban kapott jelölést Oscar-díjra a magyarul Asszonyok a teljes idegösszeroppanás szélén címmel bemutatott filmjéért, az akkor még legjobb idegennyelvű filmként ismert kategóriában.

Az aranyszobrot először 1999-es, Mindent anyámról című filmjéért vehette át.

Két évvel később pedig a Beszélj hozzá című moziért megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó kitüntetést is Los Angelesben.

Spanyol nevezés utoljára 2004-ben nyert Oscar-díjat, akkor Alejandro Amenábar filmjét, a Belső tengert jutalmazták. Azóta az öt finalista közé sem került be spanyol alkotás.

Az Oscar-díjra nevezett művek közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2020. január 13-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása február 9-én lesz Los Angelesben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!