majd tízezer résztvevő

2019.03.22. 19:00

Óriási sikerrel zárult Mága Zoltán karitatív erdélyi koncertkörútja

A 100 Templom jótékonysági koncertkörút során mintegy 10 millió forint gyűlt össze a rászorulók részére.

Közel tízezer ember vett részt Mága Zoltán második alkalommal útjára indított, erdélyi magyar városokat érintő 100 templomi jótékonysági koncertkörútjának előadásain.

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész karitataív missziójának hét helyszínén mintegy 10 millió forintot gyűjtve nyújtottak segítséget árva és félárva, gyógyulásra váró, daganatos betegséggel küzdő gyermekeknek, hátrányos helyzetű gyermeket nevelő intézményeknek.

A művészt minden templomban telt házzal fogadták.

Mága Zoltán a második alkalommal útjára indított templomi koncertsorozatának részeként másodszor járt Románia magyarlakta városaiban és Erdélyben, hogy a karitatív missziója részeként segítséget vigyen és összefogásra ösztönözze az embereket. A Pro Caritate-díjjal is kitüntetett hegedűművész éppen egy évvel ezelőtt, a székelység művelődési, oktatási és szellemi központjának számító Marosvásárhelyről indította útjára 2018. március 19-én templomi jótékonysági sorozatát, azzal a céllal, hogy a teljes Kárpát-medencét bejárva, Erdély, Felvidék, a Vajdaság és Magyarország katolikus, református és evangélikus templomaiban, zsinagógáiban tartandó összesen 100 koncertjével a hátrányos helyzetben élő gyermekeknek, rászoruló embertársainknak, és közösségeknek segítséget nyújthasson. Mága Zoltán Erdélyi turnésorozatát pedig pénteken szintén Marosvásárhelyen zárta.

Déván a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozásában nevelkedő szegény sorsú és árva gyermekeknek nyújtottak támogatást.

Marosvásárhelyen Mága Zoltán a koncert teljes bevételét ezúttal is árva, beteg -és rászoruló gyermekeknek ajánlotta fel és koncertje alkalmával ismét megemlékezett a három évtizeddel ezelőtti „fekete március” néven emlékezetes napról is, amely mint fogalmazott, „megmutatta, hogy vallási és etnikai hovatartozás nélkül, egy emberként tudtunk kiállni a szabadságért, az igazságért, a jövőért”.

A Prima Primissima-díjas hegedűvirtuóz azt mondta, mindig örömmel, büszkeséggel utazik Erdélyországba, a bátrak hazájába, oda, ahol büszkeség és életcél magyarnak lenni, magyarnak maradni.

„Székelyföld, Erdély magyarsága az országhatárok ellenére hűen őrzi a magyar hagyományokat, a nyelvet, a népzenét, a kultúrát, amit nekünk, anyaországiaknak is tisztelettel kell tennünk.”

Mindenütt telt ház várta a hegedűművészt

Szatmárnémetiben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is jelen volt, aki ünnepi köszöntőjében emlékeztetett a múlt év augusztus 21-én Budapesten, a Szent-István bazilika előtti téren tartott díszelőadásra, amelyen mintegy nyolcezer ember vett részt és szintén a határon túli magyarság megsegítését szolgálta.

A hegedűművész az elmúlt években már többször adott koncertet Nagyvárad templomaiban és mint fogalmazott: „nagyon jó érzés idehaza és határainkon túl is magyarnak lenni, érezni az átható szeretetet és tiszteletet”. A múlt év márciusában tartott erdélyi koncertkörútjának kilenc helyszínén közel 15 millió forintot gyűjtve nyújtottak segítséget, a hangversenyeken pedig mintegy 20 ezer ember vett részt.

A szatmárnémeti koncerten a közönségben ott volt Kelemen Hunor (j4), az RMDSZ elnöke is

Mága Zoltán hegedűművész erdélyi koncertkörútján a Budapesti Primarius Kamara Szimfonikus Zenekarának koncertmestere Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész, a Magyar Kamarazenekar vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hegedű tanszakának tanszékvezetője volt.

A hegedűművész április első heteiben az Egyesült Államokban, Los Angelesben, a New York-i Carnegie Hallban, Washingtonban és Torontóban tartandó koncertjei után a Vajdaságban folytatja 100 templomi koncertsorozatát, majd Magyarország több mint félszáz településén szólaltatja meg hegedűjét, hogy összefogásra buzdítsa az embereket és a jövő nemzedékét támogathassa.

A teljes, 100 állomásos ökumenikus jótékonysági misszió fővédnöki tisztségét Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere látja el, védnökei pedig Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!