Hollywood

2018.03.05. 05:04

Nem született idén magyar Oscar

Az Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) című chilei alkotás kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben, az elismerés immár 90. átadóján a hollywoodi Dolby Színházban.

Los Angeles, 2018. március 5. Guillermo del Toro mexikói rendezõ stábja tagjaival átveszi a legjobb film díját az Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2018. március 4-én. (MTI/AP/Invision/Chris Pizzello)

Sebastián Lelio drámája mellett Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve, valamint a Szeretet nélkül című orosz, A négyzet című svéd és a The Insult című libanoni film volt versenyben az elismerésért. Chilei film először nyert ebben a kategóriában.

A víz érintése lett a legjobb film

Tizenhárom jelölésből négyet váltott díjra A víz érintése. Guillermo del Toro fantasy filmje megkapta a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek, valamint a legjobb látványért és a legjobb zenéért járó elismerést is.

Guillermo del Toro mexikói rendező a legjobb rendező díjával. Forrás: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello

Frances McDormand lett a legjobb női főszereplő

Az elismerést a Három óriásplakát Ebbing határában című filmért kapta.

Frances McDormand a díj átvételekor. Forrás: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello

Gary Oldman lett a legjobb férfi főszereplő

A legsötétebb óra című filmben Winston Churchill megformálásáért kapta az elismerést.

Gary Oldman angol színész az Oscarral. Forrás: MTI / AP /Invision / Chris Pizzello

Technikai díjakat aratott a Dunkirk

Christopher Nolan Dunkirk című második világháborús drámája a legjobb vágás, a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés díját is elvitte az estén.

A Szárnyas fejvadász sem maradt elismerés nélkül

A vizuális effektusokért a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fit jutalmazta az amerikai filmakadémia, és tizennégy jelölés után végre díjat kapott Roger Deakins, a film operatőre is, akinek volt éve, hogy két filmért is előterjesztették, egészen idáig hiába.

Az angol Roger Deakins átveszi a legjobb operatőr díját Sandra Bullock amerikai színésznőtől. Forrás: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello

James Ivory és Jordan Peele a legjobb forgatókönyvíró

Ivory korábban három rendezéséért kapott Oscar-jelölést. A Szólíts a neveden! című filmért a legjobb adaptált forgatókönyvért járó elismerést nyerte el, amelyet André Acimannek ajánlott, aki a film alapjául szolgáló szerelmes történetet megírta. A 89 éves Ivory a legidősebb díjazott lett az Oscar-díjak történetében.

James Ivory a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjjal. Forrás: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello

Jordan Peele, a Tűnj el! című társadalomkritikai horrorfilm forgatókönyvíró-rendezője filmje eredeti forgatókönyvéért vehette át az elismerést. Mint mondta, azoknak ajánlja, akik lehetővé tették számára, hogy felemelje a hangját. Köszönetet mondott a közönségnek is, hogy elment és megnézte a produkciót. A Tűnj el! című filmet Peele 4,5 millió dollárból (egymilliárd forintból) forgatta, és világszerte több mint 255 millió dollárért (65 milliárd forintért) váltottak rá jegyet a nézők. Az alkotás egy nappal korábban elnyerte a független filmek versenyének fődíját is.

Jordan Peele Nicole Kidman ausztrál színésznőtől vehette át a szobroccskát. Forrás: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello

A legjobb zenék

A legjobb filmzenéért Alexandre Desplat vehette át a szobrot. A francia komponista A víz érintése című filmhez írt zenéjéért kapott Oscar-díjat. Kilencedszer jelölték, egyszer már nyert.

Alexandre Desplat francia zeneszerző (b) átveszi a legjobb eredeti filmzene díját Christopher Walken amerikai színésztől. Forrás: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello

A legjobb betétdal a Coco című rajzfilmből a Remember Me, Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez szerzeménye lett.

Allison Janney a legjobb női mellékszereplő

Az Én, Tonya című film szereplője kapta a legjobb női mellékszereplő Oscar-szobrát.

Allison Janney amerikai színésznő kezében a legjobb női mellékszereplő szobrával. Forrás: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello

Sam Rockwell a legjobb férfi mellékszereplő

A 49 éves színész a Három óriásplakát Ebbing határában című alkotásban nyújtott alakításával érdemelte ki az amerikai filmakadémia díját, amelyre először jelölték. A kategória jelöltjei között volt filmbéli partnere, Woody Harrelson is.

Sam Rockwell amerikai színész átveszi a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját Viola Davis amerikai színésznőtől. Forrás: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello

A legjobb animációs filmek

A legjobb animációs film díját a Coco című alkotás kapta. Az alkotók a mexikói kultúra jelentőségét hangsúlyozva mondtak köszönetet az Oscarért.

Miguel Lafourcade és Natalia Lafourcade előadja a Remember Me című dalt a Coco című egész estés animációs filmből az Oscar-gálán. Forrás: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello

A legjobb rövid animációs film elismerését a Kobe Bryant – a Los Angeles Lakers egykori legendás játékosának – szövege alapján készült Dear Basketball nyerte el, amelyet Glen Keane rendezett. A díjat a Star Wars: Az utolsó Jedik stábjából mások mellett Mark Hamill és BB8 adta át.

A legjobb rövidfilm és a legjobb dokumentumfilmek

A legjobb dokumentumfilm kategóriájában járó díjat a sportvilágot megrázó doppingbotrányról szóló Icarus című produkció kapta.

A legjobb rövid dokumentumfilm díját pedig Frank Stiefel műve, a Heaven Is a Traffic Jam on the 405 című alkotás, amely Mindy Alper művészről szól.

A rövidfilmnek járó Oscar-díjat a The Silent Child alkotói vehették át.

A legjobb frizura és a legjobb jelmez

A legjobb smink és frizura díját A legsötétebb óra, a jelmeztervezését pedig a Fantomszál című film kapta. Utóbbiért a szobrocskát Mark Bridges a 93 éves filmes legendától, Eva Marie Sainttől vehette át.

Helen Mirren angol színésznő a legjobb jelmezterv díját elnyerő amerikai Mark Bridges mögött egy vízirobogó nyergében, amelyet Bridges a legrövidebb díjátvevő beszédével érdemelt ki. Forrás:(MTI / AP / Invision/ Chris Pizzello

Borítóképünkön Guillermo del Toro mexikói rendező stábja tagjaival átveszi a legjobb film díját.

Forrás: MTI / AP / Invision / Chris Pizzello

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!