A trónörökös-rekorder

2018.11.14. 06:00

Hetvenedik születésnapját ünnepli Károly herceg

Károly Fülöp Artúr György, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fia, aki trónörökösi minőségében a walesi herceg címét viseli, 1948. november 14-én született, és szerdán nemcsak születésnapját ünnepli, hanem újabb korrekordot is dönt.

(FILES) In this file photo taken on March 13, 2015 Britain's Prince Charles, Prince of Wales attends a reception at Guildhall following a memorial service to mark the end of Britain's combat operations in Afghanistan in central London on March 13, 2015. - Britain's Prince Charles said on November 8, 2018 he was not "stupid" enough to keep speaking out on contentious public issues once he becomes king in a rare interview about his future role. The eldest son of Queen Elizabeth II -- formally known as the Prince of Wales -- has long been seen as interfering because of his private lobbying of ministers and public statements on a range of subjects from architecture to the environment. (Photo by TOBY MELVILLE / POOL / AFP)

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: TOBY MELVILLE

A jeles évforduló ugyanis azt is jelenti, hogy Károly az angol-brit monarchia történetének első olyan walesi hercege, aki nem uralkodóként éri meg 70. születésnapját.

Ez komoly rekord: az a hagyomány, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg – bár ez nem törvényszerű -, a 16. századig, I. Eduárd király uralkodásának idejéig nyúlik vissza.

A tízéves Károly herceg. Fotó: STF / AFP

Károly herceg öt évvel ezelőtt, 65. születésnapján megdöntötte a brit trónörökösök abszolút életkori rekordját is, amely addig IV. Vilmos királyé volt. Ő ugyanis 64 esztendősen, 1830 júniusában léphetett trónra.

Károly édesanyja, a 92 esztendős II. Erzsébet királynő csaknem 67 éve ül az Egyesült Királyság trónján, vagyis Károly herceghivatalosan ugyanennyi ideje a brit trón elsőszámú várományosa.

A trónörökös ezzel is abszolút rekorder az angol-brit monarchia történetében: már 2011. április 20-án megdöntötte a trónra várás időrekordját, amelyet addig ükapja, VII. Eduárd, az 1901-ben, 82 évesen, 63 évi, hét hónapnyi és három napnyi uralkodás után elhunyt Viktória királynő fia tartott. VII. Eduárd, aki 1841-ben, édesanyja uralkodásának ötödik évében született, 59 évet, két hónapot és 13 napot töltött trónörökösként, a trónon viszont már csak kilenc év adatott meg neki.

Visszafogottságot ígér a trónörökös

Károly herceg a 70. születésnapja alkalmából vele és róla készített BBC-portréműsorban – amelyet a brit közszolgálati televízió a múlt héten sugárzott – megígérte, hogy uralkodóként már nem fog „mindenbe beleszólni”.

A brit udvari protokoll szigorú határokat szab annak, hogy az Egyesült Királyság mindenkori uralkodója mikor mit mondhat a nyilvánosság előtt. Az egyik legszigorúbb szabály az, hogy napi politikai kérdésekben egyáltalán nem nyilváníthat véleményt, még kevésbé tehet kísérletet saját kormánya politikai döntéseinek befolyásolására.

Károly herceg helyiekkel beszélget nigériai látogatása során 2018. november 8-án. (Fotó: UTOMI EKPEI / POOL / AFP)

Károlyról ugyanakkor köztudott, hogy az elmúlt évtizedekben nem tett lakatot a szájára, ha nem tetszett neki valami, és véleményét rendszeres magánlevelekben is kifejtette például Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnöknek és minisztereinek.

Komoly feltűnést keltett az is, amikor II. Erzsébet királynő 2015 októberében állami látogatáson fogadta Londonban Hszi Csin-ping kínai elnököt, és Károly herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő távol maradt a vendég tiszteletére rendezett bankettről. Az udvar annak idején erre nem adott hivatalos magyarázatot, de egybehangzó brit sajtóértesülések szerint a trónörökös ezzel akarta érzékeltetni, hogy fenntartásokkal viseltet Kína emberi jogi gyakorlatával szemben.

Károly herceg az első világháború lezárásának századik évfordulóján, 2018. november 11-én egy ünnepségen. Fotó: Ben STANSALL / AFP)

A születésnapi BBC-műsorban ugyanakkor a walesi herceg kijelentette: mindig azon igyekezett, hogy bármit tesz is, annak ne legyen pártpolitikai jellege. Elismerte azonban, hogy uralkodóként „egészen más” magatartást kell majd tanúsítania, mint trónörökösként, mivel „a két helyzet teljesen különbözik egymástól”.

Nagyszabású fogadással és vacsorával ünnepel az udvar

II. Erzsébet királynő nagyszabású ünnepi fogadást és vacsorát rendez elsőszülött fia 70. születésnapján a Buckingham-palotában, az első számú londoni királyi rezidencián. Hírek szerint az eseményen több európai uralkodó, illetve trónörökös is részt vesz.

Várhatóan jelen lesz Károly édesapja, a 97 esztendős Fülöp herceg is, aki tavaly ősszel ugyan visszavonult a közszerepléstől – az első világháborút lezáró tűzszünet 100. évfordulóján rendezett vasárnapi londoni megemlékezésen sem vett részt, hosszú évtizedek óta először -, ám jeles családi eseményeken azért rendre megjelenik.

Borítóképünkön Károly herceg

Fotó: TOBY MELVILLE / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!