szabadon bocsátását követelik

2017.08.24. 19:33

Házi őrizetben van a sztárrendező, mégis megtartják a premiert

Kirill Szerebrennyikov rendezőt éppen legújabb munkája forgatása közben, Szentpéterváron vették őrizetbe kedden.

Kirill Szerebrennyikov orosz rendező házi őrizete ellenére is megtartja a Stuttgarti Operaház a Jancsi és Juliska premierjét.

Az operaházban október 22-én állítják színpadra a darabot Szerebrennyikov csapata segítségével.

Az intézmény szerint lehetséges a premier, mert a rendező már előkészítette a koncepció, a színpadkép és a jelmezek nagy részét.

Kirill Szerebrennyikov hűtlen kezelés gyanúja miatt került házi őrizetbe. A filmjeivel rangos nemzetközi filmfesztiválokon, Cannes-ban, Locarnóban és Velencében is szereplő rendezőt éppen legújabb munkája forgatása közben, Szentpéterváron vették őrizetbe kedden.

Az orosz hatóságok egy színházi produkcióhoz nyújtott 68 millió rubeles támogatás elsikkasztásával vádolják a művészt. Szerebrennyikov egy moszkvai bíróság döntése alapján szerdán október 19-ig házi őrizetbe került.

Az Európai Filmakadémia (EFA) az orosz rendező azonnali szabadon bocsátását követelte szerdán a honlapján megjelent közleményben. Hangsúlyozták: Szerebrennyikov letartóztatásának „minden valószínűség szerint politikai okai vannak”, ezért az igazgatótanács arra szólította fel a hatóságokat, hogy késlekedés és feltétel nélkül azonnal bocsássák szabadon, és tegyék lehetővé számára a szabad mozgást és művészi önkifejezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!