Sziget

2017.08.15. 07:50

Frank London: a klezmer a nyitottság maga

Szinte lehetetlen feladat megszámolni, hányadik magyarországi koncertjét adta a Klezmatics hétfőn a Sziget fesztiválon a világzenei színpadon. Frank London, az amerikai klezmer csapat alapítója a fellépés előtt az MTI-nek azt mondta, a klezmer maga a nyitottság. 

A világ legjobb, egyben legnyitottabb klezmer együttesének tartott, Grammy-díjas Klezmatics 1986-ban alakult New Yorkban és az alapító tagok közül négyen – London mellett Lorin Sklamberg (ének, tangóharmonika, gitár, zongora), Paul Morrissett (basszusgitár) és David Licht (dob) – ma is a csapatban zenélnek. Az együttes első albuma 1989-ben jelent meg, a legutóbbi, az Apikorsim tavaly.

„Nagyon elégedettek vagyunk az új anyaggal és talán nem szerénytelenség, ha azt mondom, ugyanazok az értékek vannak rajta, mint amik az induláskor jellemeztek minket, ugyanakkor ma már egy teljesen különböző zenekar vagyunk.”

- mesélte az 59 éves Frank London.

A hétfő esti koncerten az újnak számító lemez dalainak felét eljátszotta a Klezmatics, amely ezúttal is elképesztő bulihangulatot teremtett, mint minden alkalommal.

„Azt hiszem, hogy a nyitottság, amit a klezmer zenéhez társítanak, nem elsősorban a zene volt, hanem egyfajta politikai és társadalmi hozzáállás. Még ha azt is gondolják sokan, hogy a klezmer vagy a jiddis zene a tradíciókról szól, valójában nyitottságával a legfontosabb témákhoz nyúl, legyen az akár manapság a klímaváltozás, a migráció vagy a szélsőjobboldal veszélye”

- fejtette ki a trombitás.

A Klezmaticset és tagjait különleges kapcsolat fűzi Magyarországhoz: 25 év óta rendszeresen fellépnek itt, lemezeket készítenek, Frank London tavaly Washingtonban a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést is átvehette.

Kitért arra, hogy míg az elmúlt évtizedekben dolgozott mások mellett a Magyarországon élő nagyszerű tangóharmonikással, David Yengibariannal, a Nigun zenekarral, Bíró Eszterrel, két évvel ezelőtt pedig megalakította a Glass House Orchestrát, amelyben öt amerikai zenész mellett három magyar szerepel: Szirtes Edina Mókus, Ágoston Béla és Lukács Miklós. A formációnak a közelmúltban CD-je is megjelent, amelyen a tág értelemben vett magyar zsidó zenei örökséget mutatják be.

A Klezmatics 2006-ban az amerikai folklegenda, Woody Guthrie özvegye által fellelt, addig ismeretlen zsidó jellegű muzsikája feldolgozásáért kapott Grammy-díjat. „Minden megtörténhet, játszottunk már Beatlestől, Skatalitestól, Randy Newmantől is számot, ami mindig nagyszerű móka volt”.

A Klezmatics a közeljövőben Yasmin Levy izraeli-spanyol énekesnővel közösen lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!