világsikerű darabokban dolgozott

2018.07.02. 18:24

Elhunyt a Macskák című musical koreográfusa

Gillian Lynne, a pályafutását balett-táncosként kezdő művész 92 éves volt.

British dancer and choreographer Dame Gillian Lynne is pictured after she was made a Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE) for services to dance and musical theatre at an Investiture ceremony at Buckingham Palace in London, on May 1, 2014.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: JOHN STILLWELL

Gillian Lynne balett-táncosként kezdte pályafutását, de legnagyobb sikereit világszerte Andrew Lloyd Webber Macskák és Az operaház fantomja című musicaljeinek koreografálásával aratta. A művész több mint hatvan előadást rendezett és koreografált a londoni West Enden és a New York-i Broadwayn.

„Isten veled drága Gillie, a brit musical három nemzedéke oly sokkal tartozik neked” – búcsúzott tőle Twitter-üzenetben Lloyd Webber.

Júniusban még részt vett azon a névadó ceremónián, amelyen munkássága előtt tisztelegve a New London Színházat, a Macskák című musical első otthonát átnevezték Gillian Lynne Színházra. Az ünnepség házigazdája Lloyd Webber és Cameron Mackintosh producer volt.

Lynne Bromleyban, London délkeleti részén született, 16 évesen szólótáncosként már klasszikus darabokban lépett fel Sadler Wells Balett-társulatával. Később musicalekben táncolt és az ötvenes évektől már a televízióba is hívták. Koreográfusként a Northern Balettnél és a Bolsoj társulatában is dolgozott.

A Macskákat Lynne koreográfiájával 1981-től 9 ezer előadáson láthatta a londoni közönség. 1986-ban Az operaház fantomját is az ő koreográfiájával mutatták be. Mindkét darab világsiker lett, pályafutása csúcsára ért velük.

További munkái között szerepelt Lloyd Webber Aspects of Love című musicalje, a Chitty Chitty Bang Bang színpadi változata és Barbra Streisand Yentl című zenés filmjéhez is ő készített koreográfiát.

Kétszer kapta meg a Laurence Olivier-díjat, és a montreaux-i Arany Rózsa-díjat is elnyerte a Muppet Show tévés koreográfiájáért. A Brit Film- és Televízióművészeti Akadémia (Bafta) az A Simple Man című zenés filmért tüntette ki díjával. 2014-ben életműve megkoronázásaként II. Erzsébet királynőtől a dame címet is megkapta.

Elaine Page, a Macskák eredeti produkciójának főszereplője „drága barátként és tanítóként” méltatta a közösségi médián.

Lynne korábban azzal magyarázta hosszú életét a BBC-nek, hogy imádja a hivatását. Elárulta, hogy nem volt zenei tehetsége, a zongorázást korán abbahagyta, mert a zongoratanára felpofozta, ha rosszul játszott.

Borítókép: Gillian Lynne brit táncos és koreográfus

Forrás: AFP/John Stillwell

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!