„Free Sentsov!”

2017.08.07. 21:17

Bebörtönözték, aztán kiengedték a Pussy Riot két tagját

Boriszova a Facebook közösségi oldalon közölte, hogy néhány órás fogva tartásukat követően szabadon engedték őket.

Őrizetbe vették néhány órára a Pussy Riot orosz rendszerellenes női punkzenekar két tagját Jakutszkban, amiért nem engedélyezett szolidaritási akciót tartottak a terrorvádakkal bebörtönzött Oleh Szencov krími ukrán filmrendező támogatására – jelentette az Interfax hírügynökség.

Az Interfax az őrizetbe vett Marija Aljohinára hivatkozott, akit az együttes egy másik tagjával, Olga Boriszovával együtt vettek őrizetbe a szibériai városban működő büntetőtelep közelében, ahol Szencov is raboskodik, miután az előző nap „Free Sentsov!” (Szabadítsátok ki Szencovot!) feliratú plakátot függesztettek ki egy közeli hídon.

Boriszova a Facebook közösségi oldalon közölte, hogy néhány órás fogva tartásukat követően szabadon engedték őket, mivel a rendőrség őrizetbe vételükkor állítólag rosszul töltött ki iratokat. Az ügyükben eljáró bíró ezt megállapította, és elrendelte szabadlábra helyezésüket.

Boriszova korábban egy rendőrautóban felvett, és a Twitter közösségi internetes oldalon közzétett videóban elmondta: azért vették őket őrizetbe, mert a hatóságok szerint nem engedélyezett akciójukkal szabálysértést követtek el.

A terrorizmussal vádolt krími ukrán filmrendezőt 2015 augusztusában húsz év börtönre ítélte egy bíróság a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban. A vádak szerint Szencov és társa, Olekszandr Kolcsenko terrorcsoportot hozott létre, és illegális fegyverkereskedelmet szervezett. A csoport állítólag 2014 májusában két támadást is végrehajtott az Oroszország által egy hónappal korábban elcsatolt Krím félszigeten fekvő Szimferopolban, és továbbiakat is tervezett.

A Pussy Riot azzal vált ismertté világszerte, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő fellépése miatt két tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina 21 hónapon át börtönben raboskodott. 2013 decemberében szabadultak, miután közkegyelemben részesültek.

Íme, egy a botrányos videóklipek közül:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!