Ünnepelt filmsztár

2017.07.11. 17:15

Antonio Banderas rangos elismerést kap

A málagai születésű Antonio Banderas, aki idén lesz 57 éves, az első spanyol sztár, aki Hollywoodban is irigylésre méltó karriert futott be, eddig több mint 90 filmben működött közre. Kitartó munkája meghozta gyümölcsét; az idén ő kapja az egyik legrangosabb filmes díjat.

Antonio Banderas kapja ebben az évben a Spanyol Nemzeti Filmdíjat – közölte a spanyol kulturális minisztérium kedden.

Mint azt az MTI megírta, a díjról döntő filmes és színpadi művészetek intézetének (ICAA) indoklása szerint elismerésre méltó a művész hazai és nemzetközi filmes karrierje, amellyel utat nyitott sok spanyol színésznek és színésznőnek, továbbá kitartó elkötelezettsége a filmművészet mellett színészként, rendezőként és producerként egyaránt.

Banderas az első spanyol sztár, aki Hollywoodban is irigylésre méltó karriert futott be, nagyon sokat köszönhet Pedro Almodóvarnak, hiszen ő fedezte fel az akkor még kezdő színpadi színészt, és számos filmalkotást jegyeztek együtt.

Először 1982-ben dolgoztak együtt A szenvedélyek labirintusa című vígjátékban, amelyet a Matador, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, valamint a Kötözz meg és ölelj! követett.

Az Almodóvar-filmek külföldi sikerei hozták meg Antonio Banderas számára a nemzetközi lehetőségeket, 1992-ben megkapta első amerikai szerepét A mambó királyai című alkotásban, egy évre rá pedig a Philadelphia című filmben alakította Tom Hanks partnerét.

Antonio Banderast háromszor jelölték Golden Globe-díjra, ötször a legfontosabb spanyol filmes elismerésnek számító Goya-díjra, utóbbit 2015-ben vehette át mint tiszteletbeli díjazott. Az Európai Filmakadémia rendezőként (Tűzforró Alabama) és színészként (Zorro álarca) is jutalmazta.

Antonio Banderas a 30 ezer euróval – körülbelül 90 millió forint – járó Spanyol Nemzeti Filmdíjat szeptemberben veheti át a San Sebastian-i Filmfesztiválon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!