-4°

Rózsakeresztesek és más titkos társaságok

A legendák szerint a Rózsakeresztes Testvériséget Christian Rosenkreutz alapította a 15. század első éveiben. A valóságban azonban ilyen személy nem is létezett, és a Rózsakeresztesek alapítója az eredetileg lutheri és paracelsus-i tanokat követő Johann Valentin Andreae volt, aki a 17. században elsősorban gnosztikus teológiára épülő evangélikus-keresztény-ezoterikus iskolát hozott létre.

A Rózsakeresztesek szervezete


A társaság törvényeit 1767-ben állapították meg, és 1777-ben tökéletesítették. A rózsakereszteseknek nyolc fokozatuk volt. A négy alsóbb fokozatot követte a tulajdonképpeni felavatás, amikor a jelöltet hatásos szertartásokon, erdő mélyén vagy csak a hold által megvilágított sötét teremben, mellének szegezett kardok között felvették az adeptusok közé. A négy adeptusi fokozatot követte a magister, majd a mágus fokozata. Hogy a mágust micsoda titokba avatták be, nem tudjuk.
A rózsakeresztesek szervezete erősebb volt, mint az összes többi titkos társaságé. Legfontosabbnak a titoktartást tekintették. A rózsakeresztes nem ismerte társait, sokszor még főnökét sem. Ezzel szemben mindent be kellett jelentenie feljebbvalóinak, különösen tudományos eredményeit. Titoktartásuk ereje olyan nagy volt, hogy még a kiugrók sem árulták el őket. Így meglehetősen keveset tudunk a rózsakeresztesek működéséről. De kétségtelen, hogy a 18. század utolsó éveiben nagyon sok hívük volt Németországban és Ausztriában, ahol ebben az időben az emberek csalódtak a szabadkőművességben. Ausztriából terjedt aztán át a mozgalom Magyarországra.

Szimbólumok és tanítások

A rózsakeresztesek szimbólumának, a Rózsakeresztnek a jelentése Krisztus halála és feltámadása. A rózsakeresztes testvériség tanításai sokat merítettek a manicheus és a gnosztikus filozófiából, ami részben a templomosoknál is fellelhető volt. Ez az áramlat a 17. századtól némileg összeolvadt a korai szabadkőművességgel. Erről ír Goethe (aki állítólag fiatalkorában átesett egy rózsakeresztes beavatáson) Die Geheimnisse (Rejtelmek) című költeményében, amely azonban csak töredékesen ismert.

A rózsakereszteseket a római katolikus egyház üldözte, az inkvizítorok az eretnekség egyik formájának tekintették.

Ismert rózsakeresztesek: Paracelsus, Nostradamus, Francis Bacon, Comenius.

Az Opus Dei

A magyarul Isten Műve nevű egyházi szervezetet egy spanyol pap, Josemaría Escrivá de Balaguer alapította Madridban, 1928. október 2-án. A szervezetet a Katolikus Egyház 1951-ben ismerte el, s 1982 óta személyi prelaturaként működik. Az Opus Dei mind bizonyos egyházi, mind világi körökben vitatott, sokan burkolt hatalmi szerepet látnak (különösen a Vatikáni Bankban végzett vezető) tevékenysége mögött. A Szentszék II. János Pál pápa éveiben működését támogatta, alapítóját boldoggá, majd szentté avatta. A szervezet akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor Dan Brown: A da Vinci-kód című könyve megjelent.

Az Opus Dei meghirdetett célja a tagjai, követői részére a keresztény szellemiség, a katolicizmus erősítése munkával, a családi és a társadalmi életben végzett szerepvállalással.
A szervezet hitvallása szerint a munka és a mindennapi életkörülmények lehetőséget jelentenek az Istennel való találkozásra, arra, hogy felebarátainkat szolgáljuk, és hogy a társadalmi viszonyok javításához hozzájáruljunk. Minden megkeresztelt ember meg van hívva arra, hogy Krisztust kövesse, vagyis arra, hogy az evangélium szerint éljen és Krisztus tanítását hirdesse.

Igyekeznünk kell a teljesen anyagi dolgokon, Isten és minden ember szolgálatán keresztül szentté válni – fogalmazott az Opus Dei alapítója. A család, a házasság, a munka és a mindennapi elfoglaltságok állandó alkalmat kínálnak arra, hogy Krisztussal találkozzunk, őt utánozzuk az emberi és keresztény értékek – a szeretet, a türelem, az alázatosság, a szorgalom, az igazságosság, az öröm, stb. – gyakorlása révén.
Mivel az Opus Dei lelkiségének középpontjában a mindennapi élet áll, ezért a tagok számára a munkahelyen és a családban való helytállás a legfontosabb. Természetesnek számít az Egyház tanításainak követése életviteli dolgokban (pl. ami a fogamzásgátlást, a házasságon kívüli szexuális életet, az abortuszt, a kábítószereket, stb. illeti).

A Ku Klux Klan

A Ku Klux Klan több korábbi, illetve jelenleg is működő, titkosan szerveződő, erőszakos társaság neve, melyek az Egyesült Államok területén működtek és működnek. Sokezer ártatlan embert félemlítettek, korbácsoltak és öltek meg bőrszínük, hitük, meggyőződésük miatt.

A Ku-Klux-Klánt 1865. december 24-én Tennessee államban hat fiatal háborús veterán, Calvin E. Jones, John B. Kennedy, Frank O. McCord, John C. Lester, Richard R. Reed, és James R. Crowe alapította. A csoport neve Ku Klux Klán lett, mely egyes vélemények szerint a görög „kyklos” (kör) szóból eredeztethető, mások azonban puszta hangutánzó szóként értelmezik, a puska ropogása után.
Politikai indíttatásuk nem volt, inkább csak a háború utáni nyomott hangulatot akarták feldobni azzal, hogy a nyilvánosságnak szánt verekedéseket produkáltak. Szokásaik közé tartozott többek között, hogy éjszakánként arcukat fehér lepedővel eltakarva végiglovagoltak a vidéken. Politikai színezetet akkor kapott a szervezet, amikor tagjai rájöttek, hogy a törvényileg ugyan felszabadított, a gyakorlatban azonban rabszolgasorban élő babonás feketéket ezekkel a kilovaglásokkal meg lehet félemlíteni. A déli államok területeiről érkező fehérek egyre nagyobb számban jelentkeztek a Ku-Klux-Klánba.
Mivel többféle csoport szerveződött, 1867-ben Nashville-ben központi gyűlést tartottak, amely összekovácsolta az egységeket. Állítólag ebben az időben a szervezet félmillió aktív taggal és számtalan szimpatizánssal rendelkezett. Legfőbb céljuk a feketék különféle módszerekkel történő megfélemlítése, és a rájuk vonatkozó jogkiterjesztések megakadályozása volt.

1874 után a Ku-Klux-Klán visszaszorult, azonban a 20. században újjáéledt. William Joseph Simmons metodista pap 1915-ben újjászervezte és tekintélyes politikusokat, bírókat, seriffeket sikerült az ügynek megnyernie. 1925. augusztus 8-án az újjáalakult titkos rasszista szervezet megtartotta első ülését, ahol mintegy 200 ezer ember vett részt. Az első világháború után a szervezet tagjainak száma elérte az 5 milliót.

Még manapság is élénk vita folyik a Ku-Klux-Klán megítéléséről. Többek szerint a szervezetnek nagyobb befolyást tulajdonítottak, mint amivel valójában rendelkezett. Van, aki úgy vélekedik, hogy a gyakorlatban csak annyi volt a céljuk és a jelentőségük, hogy a feketék megfélemlítésével a választások menetét befolyásolják, és a hatalom megszerzésben segédkezzenek.

Napjainkban a Ku Klux Klan tagjai a feketék és zsidók helyett egyre inkább a spanyol anyanyelvű bevándorlók ellen fordulnak.

Legolvasottabb

Gyilkosság karácsonykor: mindössze 21 éves volt az áldozat
Ezért szállt le mentőhelikopter a Mártírokon – Frissítve
Drámai fotók az 1-es útról: három nő és egy férfi halt meg a halálautóban
Tragédia az 1-es úton: négyen meghaltak, hárman megsérültek balesetben
Az M1-es legnagyobb kátyúja okozott csúnya balesetet
csalódás
Vereséggel mutatkozott be Leekens csapata
hagyomány / 38 perce
Infrastruktúrafejlesztésről tárgyalt Áder János és Andrzej Duda
A két államfő a magyar-lengyel barátság napja alkalmából találkozott Veszprémben.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Décsi Zoltánné Bozsik Julianna 83 éves korában elhunyt. Temetése 2018. március 26-án, hétfőn 14 órakor lesz a komáromi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Ódor László Tibor életének 62. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 26-án, hétfőn 15 óra 30 perckor lesz a komáromi temetőben. A gyászoló család
"Beteg voltam, de nem búcsúztam senkitől, mert azt hittem meggyógyulok. De a halál könyörtelen volt, el kellett mennem. Búcsúzom mindenkitől, akik szerettek, ismertek, Isten veletek!" Fájó szívvel tudatjuk, hogy Máténé Poór Katalin volt komáromi lakos életének 55. évében elhunyt. Drága halottunktól szűk családi körben veszünk búcsút az Újpesti temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Hegymegi Imre szárligeti lakos 80 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2018. március 26-án, hétfőn 16 órakor lesz a szárligeti új temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Dinnyés Tamás az egykori Alukohó dolgozója 65 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 27-én, kedden 12 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben, fülkénél. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Ferling Gyuláné Kohout Erzsébet 84 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 26-án, hétfőn 10 óra 30 perckor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben (új ravatalozó). A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Tromposch Péterné Metzger Mária 81 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 24-én, szombaton 13 órakor lesz a várgesztesi temetőben katolikus szertartás szerint. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Mráz Ottóné Szabó Margit 81 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 23-án, pénteken 10 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben (új ravatalozó). A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Barabás Tiborné Németh Erzsébet 89 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 23-án, pénteken 13 órakor lesz a naszályi református temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagy Ferenc a Hűtőtechnika nyugdíjasa 82 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 23-án, pénteken 15 órakor lesz a szomódi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. Szabó Sándorné Nagy Irén életének 90. évében türelemmel viselt betegség után elhunyt. Temetése 2018. március 23-án, pénteken 14 órakor lesz a szőnyi református temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Muraközy Ilona volt KOMÉP dolgozó életének 95. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 24-én, szombaton 12 órakor lesz Tatabányán, a Síkvölgyi úti temető ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Treszl Miklós 72 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 23-án, pénteken 15 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Szíjj László 85 éves korában elhunyt. Temetése 2018. március 23-án, pénteken 15 órakor lesz a nagyigmándi református temetőben. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Laczó Sándor 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 23-án, pénteken 14 órakor lesz Tatabányán, a Síkvölgyi úti temető ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára koszorút, virágot helyeznek és gyászunkba őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Walcz György ács 86 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 22-én, csütörtökön 15 órakor lesz a szomódi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek, és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. Mészáros Pálné Szalai Ilona életének 90. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 22-én, csütörtökön 15 órakor lesz a komáromi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagy Józsefné Udvardi Anna 87 éves korában elhunyt. Temetése 2018. március 21-én, szerdán 16 órakor lesz a mocsai temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk temetésén megjelennek, ravatalára koszorút, virágot helyeznek, s mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Selmeczi Pál a Környei Kombinát volt dolgozója 79 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2018. március 21-én, szerdán 16 órakor lesz a bokodi temetőben evangélikus szertartás szerint. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Somogyi Ferenc életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. március 19-én, hétfőn 13 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
hosszabb nappalok / 1 órája
Egy órával kevesebbet alhatunk vasárnap
tehetséggondozás / 2 órája
Online aukció kezdődött iskolások festményeiből
csak semmi hősködés / 4 órája
Chris Evans nem lesz többé Amerika kapitány
meseerdő / 4 órája
Ötvenéves a magyarok kedvenc kalandparkja
tudomány / 4 órája
Idegen bolygók légkörét vizsgálhatja egy űrmisszió
Janiczak-ügy / 5 órája
Lemondatná a Fidesz a Jobbik alelnökét