Végre hokiláz!

Novák Miklós

Scott Salmond, a kanadai válogatott csapatvezetője ijedten telefonált haza az első harmad után: vezetnek a magyarok. Hogy kik? – kérdeztek vissza a szövetség alkalmazottai Calgaryban. – Hát a magyarok, velük játszunk válogatott mérkőzést, magyarázkodott Scott Salmond. Ekkor már kezdték kapiskálni odaát, a tengerentúlon. Rémlett, hogy miután a külügyből is ráerősítettek a kérésre, az első, elutasító válasz után a kanadaiak belementek, az Európában szereplő játékosokból verbuvált csapatuk játsszon egy hírverő meccset a sportágban sehol sem jegyzett magyarokkal. A nagyok ugyan nem szeretik a kicsik elleni tíz közte jellegű meccseket, de egye fene, legyen meg a magyarok boldogsága;

Kanada nem csupán az olimpiai és világbajnoki címei számának és az NHL-nek köszönhetően a sportág nagy- hatalma, hanem mert egyben a hoki nagykövete szerte a világon a legcsekélyebb fennhéjázástól mentesen.

S akkor híre jött, hogy vezetnek a magyarok. Scott Salmond a második harmad után ugyanarról tudott beszámolni: vezetnek a magyarok. Ekkor már a lelkére kötötték, hogy feltétlenül jelentkezzen a találkozó után is. S ő megkönnyebbülten tudatta, nagy nehezen sikerült fordítani, Kanada megmenekült a szégyentől, 5–4-re fordított és megnyerte a mérkőzést, amelynek híre így is bejárta a világot.

Mindez 2004 februárjában történt. Kanada ezután önként jelentkezett, hogy két hónap múlva, a világbajnokság előtt szívesen visszatérne felkészülési meccsre. Akkor Dany Heatley-vel az élen már a legnagyobb sztárok vendégszerepeltek nálunk, s noha 9–2-re elverték a mieinket, mégis mindenki boldog volt, pláne, mert Kanada ezután megnyerte a világbajnokságot.

A juharlevelesek 2005-ben is visszatértek, 2009-ben pedig tétmérkőzésen találkoztunk velünk az A csoportos világbajnokságon. Ahogy akkoriban találóan jellemezték a találkozót, Kanadában több jégcsarnok van, mint nálunk játékos… A meccs után pedig a világ legnagyobb sztárjai, akik hétről hétre tízezrek előtt játszanak, meghatottan hüledeztek, mondván, ilyet még nem tapasztaltak, hogy vesztes csapatot (9–0 lett a vége…) így éltessenek a drukkerei.

Kanada ismét a vendégünk lesz. Történelmi léptékű mérkőzésen. Előre borítékolhatjuk, még soha annyian nem buzdították a magyar válogatottat, mint amennyien jövő kedden teszik, az MVM Dome-ban ugyanis valószínűleg telt ház lesz. A magyar válogatott nyolc meccsből eddig hetet elvesztett, ennek megfelelően szép csendben készült a vb-re. Ma Szlovénia, kedden Kanada az ellenfél. Végre felszökött a hokiláz.