Jegyzet

2022.08.02. 06:30

Nézőcsúcs

Ballai Attila

Ha valakinek esetleg elkerülte volna a figyelmét, vasárnap labdarúgó Európa-bajnoki döntőt rendeztek.

A londoni Wembley Stadionban Anglia hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Németországot, méghozzá 87 192 néző előtt, ami minden idők Eb-rekordja.

A hazai diadal után több tízezer torokból zúgott a „Football’s Coming Home”, és a futball valóban hazatért, hiszen Anglia 1966 óta először nyert világversenyt.

Nyugalom, kedves olvasók, nem bolondultam meg, nem is a hétvégi időjárási frontok zavartak össze, mindez így történt. Csak éppen női fociban. Bevallom, nekem ezt még szoknom kell. Ugyanis gyermekkoromtól abban a szilárd tudatban nőttem fel, hogy a futball a férfiak, a fiúk játéka, amibe lányt akkor sem veszünk be, ha páratlanul vagyunk. Na jó, legfeljebb a kapuba, amíg valaki el nem találja, és pityeregve ki nem áll onnan. Erre itt ez a női meccs, nem egy külvárosi, eldugott legelőn, hanem az angol labdarúgás szentélyében, és majdnem kilencvenezren szurkolnak a Wembley-ben. Az eddigi Eb-nézettségi csúcsot az 1964-es madridi finálé tartotta, akkor 79 115-en látták, amint a spanyol válogatott – persze a férfi – legyőzi a szovjetet. Én már márciusban sajtóhibára, elírásra gyanakodtam, amikor azt olvastam, hogy a (női) Bajnokok Ligája Barcelona–Real Madrid negyeddöntőjére 91 533-an látogattak ki a Camp Nouba. De aztán el kellett hinnem, mert láttam a felvételeken a csurig telt házat, és az 5–2-es katalán siker után az eufóriában üvöltöző drukkereket.

Hajdan, még kezdő újságíró koromban, írtam egy kritikus cikket a női fociról, ami miatt felhívott a sportág egyik lelkes és öntudatos hazai művelője, és azt javasolta, ha már ilyen okos vagyok, legalább egy kispályás csapatot szedjek össze, és álljunk ki ellenük. Így is lett. 6–1-re győztünk, és egyetlen bekapott gólunk után összeszólalkoztunk. Rég volt, de igaz volt. Akkor még igen.

Nyilván még mindig ez az emlék él bennem, miközben vasárnap délután meg kellett állapítanom, hogy az angol és német leányok, asszonyok komoly tempóban közlekednek a pályán, néha úgy szállnak bele egymásba, hogy az ember elfordítja a fejét, a hazaiak vezető gólja technikailag remekül kivitelezett emelésből esik, és így tovább.

Teljes képem azért nincs a találkozóról, mert, pironkodva, de elárulom, többnyire a párhuzamosan zajló Paks–Fehérvár NB I-es bajnokit néztem. Félreértések elkerülése végett: az férfi meccs volt. 2511 helyszíni érdeklődő előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!