jegyzet

2021.07.27. 06:30

Minden Áron

Fábik Tibor

A sors ajándékának tekintem, hogy 2007-ben ott lehettem a szentpétervári vívó-vb-n, amelyen Kulcsár Krisztián – a MOB jelenlegi elnöke – 36 évesen úgy nyerte meg a párbajtőrözők versenyét, hogy a vb előtt mindössze 112. volt a világranglistán, s korábban egyéniben még a legjobb nyolc közé sem került be a világbajnokságokon. (Azt azért ne hallgassuk el, hogy csapatban 1992-ben és 2004-ben ezüstérmet szerzett az olimpián.) Szentpéterváron már a főtáblára is úgy került fel, hogy a selejtezőben egyetlen tussal nyerte meg a sorsdöntő asszóját, majd a 64 között az egyenes kiesésben sorban ötször nyert egy tussal, csak a döntőben nem kellett izgulnunk, ott 15–12-re intézte el a francia Boisse-t.

De nem csak ez az egyetlen magyar csoda történt az orosz városban. A férfi kardcsapatok negyeddöntőjében együttesünk a topfavorit oroszok ellen vívott, már csak két asszó volt hátra, az ellenfél 35–32-re vezetett. Az oroszoknál a kardvívás akkori legnagyobb alakja, a négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnok, 34 éves Sztanyiszlav Pozdnyakov állt fel a pástra, aki a tizedik vb-aranyát néhány nappal korábban itt gyűjtötte be az egyéni megnyerésével. Tőlünk a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium negyedik osztályos magántanulója állt ki ellene, aki egy héttel a vb előtt tudta meg, hogy ő is utazik Szentpétervárra, mert csapatunk egyik tagjának szívproblémái adódtak. Azt pedig csak a verseny napján közölte Nébald György szövetségi kapitány, hogy nem biztonsági tartalékként számol vele, vívni is fog. Az első asszóját aztán a 16 között a koreaiak ellen gyorsan elveszítette 5–0-ra. A másodikat viszont megnyerte 8–3-ra, és elkapta a fonalat.

Így érkeztünk el a Pozdnyakov elleni összecsapásához, ezen persze épeszű ember nem fogadott volna rá. Ám a legendát is elpáholta 8-3-ra! Csapatunk ezzel fordított, megverte az oroszokat, aztán a négy között az ukránokat, majd a döntőben a franciákat is a 17 éves gimnazista – olvasóink nyilván már kitalálták – Szilágyi Áron vezérletével. A Szilágyi, Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs, Decsi Tamás négyest már nem lehetett megállítani.

Így indult az a fantasztikus karrier, amelybe múlt szombaton bekerült a harmadik egyéni olimpiai bajnoki cím –

egyéniben ennyit egyetlen kardvívó sem ért el a sporttörténelemben.

Holnap pedig meglehet a magyar csapatarany is Tokióban; a Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás (38 évesen!), Gémesi Csanád vb-ezüstérmes négyestől ez már nem lenne csoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!