JEGYZET

2021.07.02. 06:30

Hibák

Pajor-Gyulai László

„Életem végéig, az álmaiban is elkísér majd ez a kihagyott helyzet. Azért él és dolgozik egy profi labdarúgó, hogy lehetősége legyen hasonlóra egy ilyen presztízsű meccsen, s eksztázisba ejtsen a góljával egy egész futballnemzetet. Ezt a lehetőséget én most elszalasztottam, s ez pokolian fáj.” Nem nehéz kitalálni: Thomas Müller ostorozta saját magát a közösségi oldalán az angoloktól elszenvedett vereség után. Ha valaki mégsem értené, miről van szó: a 106-szoros válogatott német csatár a meccs hajrájában az ellenfél 1–0-s vezetésénél ordító helyzetben még csak a kaput sem találta. Ha berúgja, talán hosszabbítás következik, így viszont csapatának maradt a kiesés, neki pedig az önostorozás.

Gulácsi Péter nem vezekelt nyilvánosan, de nagyon magába roskadt a németek elleni döntetlen után. Ő az ellenfél első góljánál hibázott nagyot, csúnyán a labda mellé ütött, és így egyenlíthetett Kai Havertz. Ez nem számított végzetesnek, hiszen, emlékezhetünk, Schäfer András azonnal visszaszerezte a vezetést; amit Németország az utolsó percekben nagy szerencsével újra egalizált. Válogatottunk kapusának azonban ez sem szolgált vigasszal, mardosta az a tudat, hogy ha nincs az a hiba, akkor nincs az egyenlítés, és minden másként alakul, és egyébként is: ő hiba nélkül akarta lehozni ezt az Európa-bajnokságot.

A csapattársak egyáltalán nem okolták őket. Thomas Müller eddig harminckilenc gólt szerzett a válogatottban, köztük sorsdöntőket is. Gulácsi Péter labda mellé paskolása nélkül a németek akkor, abban a pillanatban tényleg nem egyenlítenek ki, de ha a franciák ellen nem véd szenzációsan, a müncheni mérkőzésnek számunkra már tétje sem lett volna. Ők ezen túlteszik magukat, hamarosan jönnek az új feladatok, ha nem sikerül túllépni egy kudarcon, akkor az vonzza magával a következőt. Attól pedig nem kell tartaniuk, hogy a kolumbiai Andrés Escobar sorsára jutnak, akit 1994-ben egy öngól miatt a nyílt utcán lelőttek.

Nehezebb lesz gyógyírt találni a franciák sebeire, akik a kiesés után egymás torkának estek.

Nem szivárgott ki egyetlen önkritikus mondat sem a házuk tájáról, kölcsönös vádaskodás viszont annál több. Láthatjuk is a kiesésük egyik okát, egy csapatsportágban ugyanis az egók külső és belső kontrollja nélkül nemigen lehet boldogulni. Egy igazi közösség a hibáktól is tud erősödni, az egyéni érdekek alkalmi szövetsége viszont darabjaira hullik. Nem a francia csapat esett ki tehát, hanem a franciák. És ez nem mindegy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!