jubileum

2018.09.30. 20:00

Tata: a város, ahova már 70 éve a londoni klíma hozza el a sportklasszisokat

Papp Laci, Székely Éva és Gerevich Aladár is a tatai edzőtáborban készült a nagy versenyekre. A létesítmény immár 70 éve szolgálja a sportolókat, a magyar sportot.

Kemma.hu

Farkas Mihály, Rákosi Mátyás és Hegyi Gyula sportolók között. Farkas mögött két olimpiai bajnok, Gerevich Aladár kardvívó és Németh Imre kalapácsvető a tatai edzőtáborban, 1952-ben

Forrás: Fortepan/Horváth Lajos

Immár hetven éve annak, hogy 1948-ban döntés született a tatai edzőtábor létrehozásáról az olimpiákra történő leghatékonyabb felkészülés érdekében. A sporthivatal vezetői 1948 május 30-án látogattak el Tatára, majd ezt követően született meg a végső döntés: az angolparkból 19 hektárt jelöltek ki az edzőtábor helyszínéül.

A londoni olimpiai szereplés a döntéshozókat igazolta, hiszen 28 érmet nyertünk, így a sportvezetők véleményének figyelembe vételével elkezdődhetett városunkban az építkezés.

Az „A” épületet 1951. július 2-án nyitották meg. Azóta pedig a nemzetközi hírű tatai intézmény hazai és külföldi sportolók felkészülését egyaránt szolgálja a folyamatosan bővülő létesítmény.

A kezdetek óta nagyon sok világversenyre készültek itt nem csak a magyar, hanem számos más nemzet sportolói is, az ötkarikás játékokon aranyérmet elnyert sportolók neveit pedig emlékmű örökíti meg az edzőtábor főterén. A létesítmény bekerült a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba, a Megyei értékek sorába is.

A hét évtizedes évforduló alkalmából tartott tegnap az edzőtáborban ünnepi megemlékezést a Tatai Helytörténeti Egyesület, a rendezvény a Civil Napok programsorozatába illeszkedett.

A megemlékezést Dr. Kiss Tiborné, a rendező szervezet elnöke nyitotta meg, majd Michl József polgármester köszöntötte a megjelenteket.

A rendezvényen számos kiváló sportember, egykori olimpikon jelent meg, így Maráczi Márta, Benedek János, Hanzlik János és Szalai György is megoszthatta az edzőtáborral kapcsolatos élményeit. Az edzőtábor egykori igazgatói közül tiszteletét tette a rendezvényen Horvátffy Lóránt és Tompa Andor.

Az edzőtábor alapításának körülményeiről és történetéről Dr. Kiss Tibor, a Sprint Futóklub korábbi elnöke, valamint Vámos László sporttörténész beszélt. Előadást hallhattunk az olimpiai játékok és a politika kapcsolatáról Rigó Balázs kutatótól.

 

(Borítóképünkön: Farkas Mihály, Rákosi Mátyás és Hegyi Gyula sportolók között. Farkas mögött két olimpiai bajnok, Gerevich Aladár kardvívó és Németh Imre kalapácsvető a tatai edzőtáborban, 1952-ben. Forrás: Fortepan/Horváth Lajos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában