JEGYZET

2018.02.13. 06:30

Roppant(ó) teher

Fábik Tibor

Nagyon nagy igazság,

hogy az olimpia semmilyen más világversenyhez sem hasonlítható.

Mit sem számít, hogy most Phjongcshangban valójában mindenki a megszokott közegébe csöppen. Hiszen ugyanazokkal az ellenfelekkel kell megküzdeni, mint az év során a világkupaversenyeken, ugyanazok a bírók is, nem más a lebonyolítás rendszere. De például a rövid pályás gyorskorcsolyázók számára a kangnungi Jégaréna sem idegen, a tesztversenyen mindenki elindulhatott, és akinek sansza volt az olimpiai részvételre, el is indult.

Az olimpia azonban nagyon más. Aki még nem tapasztalta meg, nem is sejti, hogy mennyire rátelepszik az emberre. Sokakat aztán, akiknek van veszítenivalójuk, agyon is nyom. Ne menjünk messzire, két éve a riói nyári ötkarikás játékokon vb-ezüstérmes cselgáncsozónk, Tóth Krisztián is így járt. Hiába gyűjtött össze a Grand Prix- és világkupa-versenyeken raklapnyi érmet, s volt a 90 kg-os súlycsoport egyik nagy esélyese, élete addigi legfontosabb megméretésén, első olimpiáján, 22 évesen a nyolcaddöntőben 48 másodperc alatt ipponnal kikapott egy egyiptomi dzsúdóstól. A vesztes mérkőzés után őszintén elmondta, hiába számít fejben erős versenyzőnek, nem tudta feldolgozni azt a miliőt, ami itthon körbelengi az olimpiát, hogy nálunk igazából csak az aranyérem számít. (Most persze mondhatja valaki, hogy Kovács Antal 1992-ben, Barcelonában bezzeg húszévesen olimpiai bajnok lett, de Atom Anti akkoriban abszolút zöldfülű volt, Eb-bronzérmesként sem számoltak vele komolyan. Akadt olyan kiküldött magyar újságíró, aki leadta a napi tudósítását, és a szállodájában este meglepve látta a televízióban, hogy egy számára ismeretlen honfitársa döntőzik a tatamin.)

No, de ugorjunk vissza Phjongcshanghoz! A dél-koreai Hvang Te Hon még csak 18 éves, de a rövid pályás gyorskorcsolyázók világkupasorozatában 1500 méteren két aranyat és két ezüstöt szerzett a négy állomáson, így utcahosszal nyerte meg a táv vk-pontversenyét. Naná, hogy az olimpia első éremosztó napján aranyat várt tőle az egész ország! S a döntőben, a harmadik helyen haladva úgy esett el, hogy senki egy ujjal sem ért hozzá...

A finálé a házigazdáknak mégis happy enddel zárult, mert egy másik koreai, a válogatott második számú emberének tekintett Lim Hjo Dzsu nyerte meg a versenyt. (Ne feledjük, Liu Shaolin Sándor az ötödik helyen végzett.) Az aranyérmes is csak 21 éves, neki is ez az első olimpiája. S meglehet, hogy most azért lett ő az első, mert eddig csak a második volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!