JEGYZET

2020.03.27. 06:30

Párhuzam?

Petrik József

Most, hogy a sportvilág is karanténba vonult, az egyes tévécsatornák nagy előszeretettel ismételnek meg legendás mérkőzéseket, jeleneteket nagy versenyekről, futballtörténeti pillanatokról vagy a zöld gyepen egykor lezajlott drámákról és büntetőpárbajokról. Bevallom, nekem tetszik, hiszen sok olyan találkozó izgalmait élheti át az ember újra, amelyek már-már a feledés homályába vesztek. (Meg elárulok még valamit, de ez maradjon köztünk.

Otthon azért „sportolunk”, de egyre inkább bosszant, egyre nehezebben viselem, mint „sportember”, hogy römiben a páros csatákat rendre a feleségem nyeri.

Így mostanában szívesebben nyúlok a távkapcsolóhoz, mint a kártyapaklihoz…)

Legutóbb például a ’86-os labdarúgó-világbajnokságra készülő magyar válogatott brazilok elleni budapesti találkozójának ismétlése ragasztott a képernyő elé. A vb évében, egy verőfényes márciusi napon a Mezey-legénység szenzációs játékkal, hetvenezer tomboló néző előtt 3–0-ra eltángálta a dél-amerikai együttest. Mondom, ’86-ot írtunk, és a vb-re szóló repülőjegye már megvolt nemzeti csapatunknak. Ám ez a tény újabb emlékeket hozott a felszínre. Miközben ez idő tájt már legalább harmadszor vagy negyedszer temették, temettük a magyar futballt. A brazilverést megelőzően először talán tizenhét éve, a marseille-i vereség után.

A francia kikötővárosban 4–1-re alulmaradtunk akkori északi szomszédjainkkal szemben egy vb-selejtező túlóráján. Nem is jutottunk ki a világbajnokságra. A legendás szpíker, Szepesi György ekkor harsogta az éterbe az azóta szállóigévé váló szavakat, miszerint: „Jönnek a csehszlovákok”! És valóban jöttek, majd ők mentek Mexikóba is, a vb-re, mi pedig hoppon maradtunk. Ez volt az első alkalom, hogy elindultunk a selejtezősorozaton, és a végén nem jutottunk ki a futball nagy seregszemléjére.

Persze, amíg a gondolataim cikáztak, a magyar–brazil folytatódott. A Népstadion gyepén éppen Kovács Kálmánt ölelgették Garabáék a második gól után...

Az ember valami sorsszerűséget, párhuzamot mégis vélt felfedezni az események alakulásában. ’70-ben lemaradtunk a mexikói vb-ről, majd 1986-ban, Mexikóban kapta a magyar csapat addigi legsúlyosabb világbajnoki vereségét Irapuatóban. A szovjet válogatott 6–0-ra elnáspángolt minket a Sergio León Chávez stadionban...

Mielőtt még teljes apátiába süllyedtem volna, Esterházy Marci bevarrta a harmadik gólt is a braziloknak.

Aztán kikapcsoltam a tévét, és megkevertem az asztalon lévő kártyapaklit...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!